Društvo

Zarađuju za život, a poslodavac dobija olakšice

Zarađuju za život, a poslodavac  dobija olakšice
Foto: Ilustracija | Zarađuju za život, a poslodavac dobija olakšice

BANJALUKA - Prilika za obavljanje pripravničkog staža i zaposlenja u Udruženju "Neven" Slobodanki Škobić (28) iz Prnjavora donijela je ne samo neophodno stručno znanje za rad sa djecom, već i uključivanje u aktivnosti lokalne zajednice i finansijsku podršku za život.

Škobićevoj su kao licu sa invaliditetom sa diplomom socijalnog radnika odobrena sredstva za zapošljavanje uz pomoć zajedničke angažovanosti opštine Prnjavor, Centra za socijalni rad, Udruženja "Neven" i Boračke organizacije ove opštine.

"Pripravnički staž u oblasti socijalne zaštite odradila sam od jula 2016. godine do jula 2017. Sada u Dnevnom centru 'Neven' obavljam poslove socijalnog radnika. U radu mi pomaže asistent koji je zaposlen i kao vozač u Dnevnom centru, a sa nama radi i pedagog", rekla je Škobićeva.

Zaposlenje joj je donijelo brojne prednosti, zarađuje za život i aktivna je u lokalnoj zajednici.

"U 2017. godini prošli smo projekat 'Osnaživanje djece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja', koji je finansiran od strane Finske fondacije koja se bavi osnaživanjem ljudi sa invaliditetom, promocijom njihovih prava i jednakosti kao i mogućnostima zapošljavanja. Tom prilikom poslodavce smo upoznali sa stimulansima i olakšicama koje ostvaruju zapošljavanjem osoba sa invaliditetom (OSI). OSI imaju sposobnost za obavljanje određenih poslova i neophodno je da se preostala sposobnost iskoristi da im se pruži prilika na tržištu rada", kaže Škobićeva.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS u toku 2017. godine sa njihove evidencije zaposlena su ukupno 324 lica iz kategorije lica sa invaliditetom.

"Od toga je zaposleno 275 ratnih vojnih invalida, dva  vojno mirovinska invalida, tri invalida rada, 26 kategorizovane omladine, tri civilne žrtve rata, te 15 lica iz kategorije ostali invalidi", rekli su iz ZZRS.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom i prilika da se stučno usavršavaju doprinose i njihovom samopouzdanju i osamostanjivanju, međutim uprkos beneficijama koje nudi Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, jedan dio sredstava  za zapošljavanje ovih kategorija ipak ostane neiskorišten.

U Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida kažu da su lani imali javni poziv za zapošljavanje invalidnih lica pod posebnim uslovima, kojim se zaposlilo oko 60 lica,  međutim po tom osnovu ostalo je i viška sredstava.

Osim što refundiraju troškova doprinosa, Fond isplaćuje i određena bespovratna sredstva licima sa invaliditetom koja se samozaposle, kao i poslodavcima koji zaposle osobe sa invaliditetom.

"Imamo sve manje zapošljavanje u realnom sektoru ratnih vojnih invalida zbog njihovog radnog ciklusa koji se polako završava i više se orijentišemo ka tjelesnom oštećenju - civilnim invalidima", kaže Miloš Marjanović, rukovodilac Službe analize i ravoja u Fondu.

Pored tog javnog poziva, redovno imaju i  aktivnosti u okviru refundacije doprinosa za sve zaposlene invalide pod posebnim uslovima, a isto tako zapošljavaju i iz svojih sredstava.

Obaveze poslodavaca u RS su da na 16 radnika zaposle jedno lice sa invaliditetom, a oni koji to ne ispoštuju u obavezi su da uplaćuju poseban doprinos za invalide iz  kojeg se ovaj fond i finansira.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da su poslodavci u obavezi da zaposle na svakih 16 radnika jednu osobu sa invaliditetom, međutim teško ih je naći a da mogu odgovoriti radnim obavezama.

"Ja imam nekoliko OSI zaposlenih, ali na 500 radnika potrebno ih je mnogo više, mi bismo radije primili OSI jer njima treba pomoć, ali oni se vrlo rijetko javljaju za posao i većina nas zato plaća naknade", navodi Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije