Društvo

Zatvaranje kolektivnih centara: Kraj nehumanom smještaju, topli dom za najugroženije

Zatvaranje kolektivnih centara: Kraj nehumanom smještaju, topli dom za najugroženije
Foto: N.N. | Zatvaranje kolektivnih centara: Kraj nehumanom smještaju, topli dom za najugroženije

SARAJEVO, BANJALUKA - Realizacijom projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja - CEB II" svi kolektivni centri u Brčko distriktu, RS, kao i 72 odsto centara u FBiH biće zatvoreni, saopšteno je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Semiha Borovac, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazala je za "Nezavisne" da je strateški cilj BiH da do 2020. godine budu zatvoreni svi kolektivni centri.

"Pored Dervente, Maglaja, Modriče, Foče i Tešnja, gdje je već započela gradnja stambenih jedinica, prema planiranim aktivnostima u ovoj godini se još očekuje početak radova u Travniku, Zenici, Tuzli, Srebreniku i Sokocu", pojasnila je Borovac.

Prema njenim riječima, ovo je evropski model rješavanja socijalno najugroženijih kategorija stanovnika i način da se građani isele iz, kako kaže, nehumanih uslova kakvi su mahom u kolektivnim centrima u kojima trenutno žive.

U Ministarstvu kažu da je u ovoj godini planiran početak izgradnje ili rekonstrukcija 11 zgrada socijalnog stanovanja, s oko 450 stanova. Istakli su da će u RS biti započeta izgradnja 156 stambenih jedinica za smještaj 310 korisnika u 2017. godini, dok će, kako kažu, u FBiH biti započeta izgradnja 290 stambenih jedinica za 490 korisnika. Dodaju da su stanari centara osobe u stanju socijalne potrebe, starije i bolesne osobe, izbjegla i raseljena lica bez ili sa minimalnim primanjima.

Kroz projekat CEB II planirana je izgradnja i rekonstrukcija 2.611 stambenih jedinica socijalnog stanovanja u 82 objekta, čime će biti osiguran smještaj za 7.242 osobe.

"CEB II je jedan od najznačajnijih projekata koji trenutno implementiramo i nadamo se da ćemo ga u ove dvije godine završiti. Prva zgrada, tačnije gerijatrija, će biti završena početkom sljedeće godine u Derventi za oko 100 korisnika", istakao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije