Društvo

Zatvorene sve farme u okolini

Zatvorene sve farme u okolini
Zatvorene sve farme u okolini

SARAJEVO- Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo zatvorila je farmu na kojoj je pronađena muzna krava zaražena brucelozom, ali i sve farme koje se nalaze u blizini ove farme na području općine Novi grad Sarajevo.

Ovo je potvrdio Đenan Rizvo, veterinar iz KJP Veterinarska stanica Sarajevo, čiji djelatnici su i utvrdili da je krava zaražena brucelozom.

"Muzna krava kod koje je zabilježen virus bruceloze na farmi na području općine Novi grad Sarajevo bit će eutanazirana, a ostala stoka koja je boravila na istoj lokaciji će biti testirana na isti virus. Testiranje na farmi i na okolnim farmama biće realizirano u naredna dva dana, po nalogu Kantonalne veterinarske inspekcije Sarajevo", rekao je Rizvo.

Prema nalogu inspekcije bit će zabranjen ulazak na farmu i izlazak te puštanje stoke ili kontakt s drugom stokom.

Virus bruceloze potvrđen je analizom na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Veterinari s terena su naveli da se virus može prenijeti na čovjeka te da su najugroženiji veterinari, osobe koje rade na farmi i mesari koji su u kontaktu s izlučevinama zaražene životinje.

"Prokuhani proizvodi nisu zarazni, ali jesu oni koji se prave od mlijeka koje nije termički obrađeno, kao što je sir. Na farmi na kojoj je zabilježen virus boravilo je 60 ovaca i šest krava", rekao je Rizvo.

Nedžad Bići, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, zatražio je juče u ime Udruženja da budu objavljena imena poljoprivrednika čija je stoka zaražena virusom bruceloze.

"Svjedoci smo koliko se mlijeko i meso nekontrolisano prodaju na pijacama, na uličnim tezgama, na vratima, te zbog toga smatramo da je neophodno da imena tih proizvođača budu objavljena kako bismo upozorili javnost i građane da ne kupuju zaražene proizvode od tih osoba", rekao je Bićo.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH smatraju da veterinari treba više da kontrolišu poljoprivredna gazdinstva i na taj način da suzbiju širenje zaraze.

Od 27. oktobra veterinari u Kantonu Sarajevo su u štrajku, a već ranije sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i iz Veterinarske komore FBiH upozoravali su da bi moglo doći do zaraza životinja, a i ljudi zbog toga što se proizvodi životinjskog porijekla ne kontrolišu adekvatno.

Veterinari strahuju da se ne ponovi situacija iz 2008. godine, kada je u Kantonu Sarajevo oboljelo 52 ljudi, a na području RS čak 169 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije