Društvo

Zatvori krše prava invalida?

Zatvori krše prava invalida?
Zatvori krše prava invalida?

BANJALUKA - Osuđenici za ratne zločine koji su lica sa invaliditetom proživljavaju pravu torturu i kršenje osnovnih ljudskih prava po zatvorima širom BiH, ukazuju iz Boračke organizacije i Udruženja amputiraca RS.

Koliko je situacija teška, navode, pokazuje primjer osuđenika koji je slijep, a koji iz razloga znanim nadležnima ne može ni da koristi bijeli štap iako bi po zakonu moralo čitavo okruženje da mu bude prilagođeno.

"U Foči, na primjer, imamo čovjeka koji je 100-postotni invalid u kolicima i pelenama, a nalazi se na četvrtom spratu. Njegove kolege ga svaki dan nose, a pritom osuđen je za neki navodni šamar zarobljeniku. U Bijeljini imamo čovjeka koji je 100 odsto slijep, nema jednu ruku, taj čovjek nema ni štapa, isto zavisi od kolega samo par koraka da napravi", kazao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.

On je istakao da je situacija najteža u Foči, Bijeljini i Zenici.

"Ova vrsta zatvorenika proživljava patnje u kojem god zatvoru bila u RS ili u FBiH, samo što je u Federaciji još i gore jer su Srbi osuđeni za navodne ratne zločine. Što je možda još i gore je činjenica da zatvorenici i njihove porodice neće puno javno da pričaju o tome šta prolaze, zbog straha od odmazde", rekao je Savčić.

Ovu činjenicu potvrdila nam je i supruga jednog od zatvorenika koja je upravo iz straha željela da ostane anonimna.

"Moj suprug je osuđen za stvari koje nikada ne bi pomislio da počini, a kamoli da tako nešto stvarno i uradi. On je čovjek invalid, propatio u ratu, a sada ga je ista ta država za koju se borio ostavila da živi u najtežim mukama", ispričala je kroz suze ova žena.

Željko Volaš, predsjednik Udruženja amputiraca RS, kazao je da ova organizacija na ovo, kako kaže, ugrožavanje ljudskih prava i dostojanstva ukazuje godinama unazad. On je dodao da su se u više navrata obraćali Ministarstvu pravde i drugim ministarstvima i nadležnim institucijama, ali da ništa nije učinjeno. Ministarstvo pravde RS kategorički je odbacilo sve navode.

"Svjesni činjenice da će se u poslijeratnom periodu na izdržavanju kazne nalaziti i određen broj invalida Ministarstvo i Vlada RS izdvojili su znatna sredstva za adaptaciju i zatvorskih smještajnih kapaciteta i obezbjeđivanje adekvatnih uslova prema evropskim zatvorskim standardima", kazao je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Kasipović je istakao da sve kazneno-popravne ustanove nastoje prilagoditi prostorije za smještaj invalidnih lica, a jedan broj ih je smješten i u bolničke stacionare pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja.

Dodao je da su do sada zaprimili samo jednu pritužbu zatvorenika zbog potrebe za ortopedskom cipelom, poslije čega je inspekcija ustanovi u kojoj se osoba nalazi naložila nabavku pomagala.

"Svjesni smo činjenice da bi se smještaj određenih lica poboljšao kada bi bili prebačeni u institucije u RS, ali to su lica koja kazne izdržavaju po presudama Suda BiH, tako da o njihovom eventualnom premještaju odlučuje ministar pravde BiH, a ne mi", naveo je Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije