Društvo

Zbog epidemije morbila zabranjena posjeta bolnicama

Zbog epidemije morbila zabranjena posjeta bolnicama
Zbog epidemije morbila zabranjena posjeta bolnicama

BANJA LUKA - Zbog epidemije morbila u nekoliko opšina u RS i oboljenja sličnih gripi, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučio je zabranu posjeta bolesnicima u bolnicama i drugim stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Preporuka je zasnovana na činjenicama da je u 14 opština proglašena epidemija morbila s ukupno 1.982 oboljela, kao i da je prijavljeno 9.008 slučajeva oboljenja sličnih gripi i da su registrovane 27.644 akutne respiratorne infekcije, te da se radi o lako prenosivim bolestima koje se šire kapljičnim putem.

Uzimajući u obzir navedene činjenice i rizik od prenošenja zaraznih bolesti s posjetioca na hospitalizirane bolesnike, odnosno sa bolesnika na posjetioce, te preporuke Instituta za javno zdravstvo, a u skladu sa Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, glavni republički zdravstveni inspektor u RS je donio rješenje kojim se zabranjuju posjete bolesnicima u bolnicama i drugim stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Zabrana ostaje na snazi dok traje epidemija morbila i povećano obolijevanje od gripe i drugih akutnih respiratornih bolesti, potvrđeno je iz Inspektorata RS.

Za sprovođenje zabrane posjeta odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova, dok će nadzor nad sprovođenjem mjera iz ovog rješenja, obavljati republički zdravstveni inspektori.

O prestanku zabrane posjeta odlučiće se na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije