Društvo

Zbog neplaćanja struje više od 12.000 isključenja

Zbog neplaćanja struje više od 12.000 isključenja
Zbog neplaćanja struje više od 12.000 isključenja

BANJALUKA - Zavisno preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka prošle godine izvršilo je 5.350 isključenja domaćinstva i oko 7.000 ostalih kupaca sa distributivne mreže zbog neplaćanja za utrošenu električnu energiju, potvrđeno je Srni u ovom preduzeću.

"Sam broj kupaca kojima je isključena struja je nešto manji, jer su neki kupci isključivani više puta u tom periodu", rekao je Srni portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

On je istakao da je "Elektrokrajina" u 2014. godini otkrila 514 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije, te je po tom osnovu podnijela 179 krivičnih prijava i 168 tužbi protiv nesavjesnih potrošača.

Klincov je rekao da se neovlaštena potrošnja električne energije tretira kao krivično djelo koje se sankcioniše novčanom kaznom ili zatvorom.

"Ako je to krivično djelo počinilo fizičko lice, zakonom je predviđena minimalna novčana kazna od 1.000 KM ili kazna zatvora do jedne godine. Ukoliko je krivično djelo počinilo pravno lice zakonom je predviđena minimalna novčana kazna od 10.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu najmanje 2.000 KM, ili kazna zatvora do jedne godine", pojasnio je Klincov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije