Društvo

Zbog snijega otežano odvijanje saobraćaja

Zbog snijega otežano odvijanje saobraćaja
Zbog snijega otežano odvijanje saobraćaja

BANJALUKA - Zbog novih snježnih padavina saobraćaj se u većem dijelu Republike Srpske odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Posebno je otežano odvijanje saobraćaja na dionicama u višim krajevima, gdje su kolovozi zasnježeni, pa se za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca.

Regionalni put Ulog - Klanci neprohodan je zbog snježne mećave i visokih smetova.

Zbog snježnih nanosa otežano se saobraća na dionicama Rogolji - Mliništa, Čađavica - Srpske Toplice i Strojice - Novo Selo.

Na području Kneževa snijeg intenzivno pada, pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna do 15. aprila.

Na putu Prijedor - Novi Grad /mjesto Donja Dragotinja/, zbog odrona saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom u dužini od 30 metara.

Iz Auto-moto saveza skreću pažnju na moguće odrone zemlje i kamenja na kolovoz posebno na pravcima Banjaluka - Teslić, Mrkonjić Grad - Crna Rijeka, Karanovac - Kneževo - Ugar, Šipovo - Strojice, Dobro Polje - Miljevina - Brod na Drini, Bratunac - Skelani, Ljubovijski most - Drinjača, Šekovići - Caparde, Brodar - Rudo, Višegrad - Vardište i Rogatica - Ustiprača.

Zbog izvođenja radova na instalaciji opreme na naplatnoj stanici "Jakupovci" i obuke osoblja za rad na naplati putarine, na dijelu autoputa Gradiška - Banjaluka na snazi je poseban režim odvijanja saobraćaja na toj lokaciji.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granični prelaz Šćepan Polje, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi osam metara.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Kostajnica - Kozarska Dubica u mjestu Vrioci, na snazi je obustava saobraćaja, a vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Karanovac - Ugar u mjestu Bočac zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom uz privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, na magistralnom putu Vukosavlje - entitetska granica /Karuše/, na dionicama Šešlije - Johovac i Johovac - Rudanka, izmijenjen je režim saobraćaja, pa će povremene obustave biti vršene svaki puni čas i trajaće po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7 do 17, a nedjeljom od 7 do 13 časova.

Zbog deminiranja terena povremeno dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja na regionalnom putu Polje - Podnovlje, lokalitet Gornji Božinovci pet, od 9 do 15 časova.

Na dionicama Ukrina - Gornja Vijaka i Karanovac - Mitrović, na mjestu klizišta, saobraća se jednom trakom.

U većem dijelu Federacije BiH, zbog snijega koji intezivno pada, otežan je saobraćaj, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

Zahvaljujući intervencijama putnih službi, za sada su svi putni pravci prohodni.

Dodatne poteškoće vozačima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Loše gume na kamionima

Svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije su prohodni, ali saobraćaj se odvija u otežanim uslovima zbog mokrog i utabanog snijega na kolovozu, rekao je Dragan Buloščić, tehnički direktor "Romanijaputeva".

Upoozorava da vozači treba da obrate maksimalnu pažnju i da koriste zimsku opremu.

Prema njegovim riječima, ekipe su na terenu, putevi su posuti solju, pa se može očekivati stabilizaciju uslova za vožnju, uprkos činjenici da snijeg i dalje pada nesmanjom jačinom.

"Na Romaniji imamo dva kamiona koji zbog loših guma ne mogu da nastave putovanje. Međutim, šleper 'Romanijaputeva' jutros je bez problema savladao dionicu preko Romanije, tako da kamioni sa dobrim gumama i opremom ne bi trebalo da imaju većih problema na putu", rekao je Buloščić.

On je dodao da će utovarivač ove firme pomoći vozačima kamiona koji imaju problema da savladaju uspon preko Romanije.

Buloščić je potvrdio da su oba pravca prema Jahorini, i preko Pala i preko Trebevića, prohodna i bezbjedna za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije