Društvo

Zdravi slijepe sve manje vide

Zdravi slijepe sve manje vide
Zdravi slijepe sve manje vide

BANJALUKA, SARAJEVO - Deklarativna podrška društva i vlasti bez konkretnih poteza i rezultata, kao i teška materijalna situacija, najveći su problemi sa kojim se suočavaju slijepe osobe u BiH.

Tako su juče, na Svjetski dan bijelog štapa, svoju poziciju u društvu opisali slijepi u BiH, kojih prema nezvaničnim podacima ima oko 5.000.

Neadekvatno obrazovanje, neprilagođen ambijent i okruženje za život, nezaposlenost i brojne barijere, kako administrativne, tako i arhitektonske, guraju slijepe u nezavidan položaj i još veći mrak iz kojeg teško izlaze.

I pored svih problema sa kojima se slijepe osobe susreću, Vera Bošković iz Banjaluke uspjela je da završi Pravni fakultet i stekne nekoliko godina radnog iskustva pa je aktivno traženje posla trenutno njena glavna okupacija.

"Često se susrećem sa predrasudom i pitanjima kako mogu nešto raditi, kako koristim računar, dolazim na posao i slično. Slijepe osobe mogu sasvim normalno funkcionisati, što je današnjem poslodavcu i najbitnije jer sa njim ne dobija nikakve nove ni sankcije ni obaveze", kaže ona.

Kako ističe, jedan od većih problema sa kojima se slijepi susreću su neprilagođeni uslovi života u gradovima, pa automobili parkirani na trotoarima ili nepravilno postavljeni saobraćajni znakovi često znaju da naprave probleme. Ipak i pored svega nije pobornik toga da se svijet treba prilagoditi osobama sa invaliditetom jer smatra da ljudi treba sebi zajedno da naprave bolje uslove za život, na koje će se svi privići.

Fikret Zuko, predsjednik Saveza slijepih FBiH, kaže kako slijepe osobe u Federaciji BiH pa i u cijeloj BiH, nažalost, ništa bolje ne žive niti imaju bolje uslove za život nego što su ranije imale, mada se u javnosti mnogo govori o unapređenju njihovog položaja.

"Slijepe osobe, objektivno, još se ne mogu na adekvatan način školovati u integrisanom obrazovanju. Imaju puno prepreka u svakodnevnom životu, jer im nije prilagođen ambijent", kaže Zuko.

Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih RS, kaže kako se ovo udruženje susreće se s mnogim problemima, prvenstveno finansijskim, te insistira da se sistemski riješi status ove populacije.

"Položaj slijepih i slabovidih u našem društvu nije na nivou na kojem treba da bude. Tu se prevenstveno misli na materijalna davanja, ali i razne servisne usluge i podršku u društvu", kazao je on.

Inače, Savez slijepih RS dobio je prije nekoliko godina status organizacije od javnog interesa, ali sredstva koja se izdvajaju iz entitetskog budžeta im nisu dovoljna za adekvatan rad.

Gradska organizacija slijepih Banjaluka juče je obilježila 65 godina postojanja i rada ove organizacije šetnjom uz pomoć bijelog štapa od prostorija Gradske organizacije slijepih do Doma omladine.

Ozbiljno je doveden u pitanje i rad Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih lica u Vlasenici, što će, prema riječima Milenka Jovića, predsjednika, dodatno otežati socijalni i materijalni status ovih ljudi.

"U tri od četiri opštine u kojima djelujemo proglašeni smo organizacijom od opšteg društvenog interesa, što nam obezbjeđuje stalnu budžetsku stavku, ali u praksi se to zanemaruje. Skoro sve druge organizacije imaju prednost", kazao je Jović.

Svjetski dan bijelog štapa obilježen je i u Zvorniku i Derventi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije