Društvo

Želja za djetetom jača od prepreka

Želja za djetetom jača od prepreka
Želja za djetetom jača od prepreka

SARAJEVO, BANJALUKA - Broj parova koji se suočavaju sa sterilitetom posljednjih je godina u porastu, zbog čega je evropski prosjek trudnoća vantjelesnom oplodnjom viši od 40 odsto, a samo do 2010. godine na ovaj način u svijetu je rođeno više od četiri miliona djece.

Pored strpljenja, međutim, put je to do potomstva koji iziskuje i natprosječne troškove, pa većina zemalja parovima subvencionira sredstva u tu svrhu.

U Bosni i Hercegovini, kao i u mnogo čemu, odnos prema ovom pitanju različito je tretiran u entitetima.

Tako je u Federaciji BiH jedino Tuzla izuzetak u pogledu finansijske podrške parovima sa sterilitetom. U ostalim opštinama i gradovima ove vrste pomoći nema.

U ovom dijelu države "Bahceci" centar za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju adresa je na kojoj veliki broj parova traži podršku i medicinsku pomoć, a finansijska olakšica im je plaćanje troškova u ratama.

"U posljednje dvije godine više od 160 parova dobilo je potomstvo, odnosno vantjelesnom oplodnjom kod nas rođeno je preko 200 beba. Najveći broj pacijenata je iz BiH. Besplatne preglede i konsultacije omogućili smo i u Zenici, Tuzli, Bihaću, Sarajevu i Mostaru, a uspješno sarađujemo i s Udruženjem porodica sa problemom steriliteta 'Bebe' iz Trebinja i Zvornika. Međutim, u potpunosti vjerujemo da bi programi finansiranja postupaka vantjelesne oplodnje od strane državnih i entitetskih institucija jako pomogli parovima koji se bore sa neplodnošću da ostvare krajnji cilj", napominje za "Nezavisne" Indiana Husić-Šabanović, koordinatorica za odnose sa pacijentima i PR ove klinike.

Republika Srpska 2007. godine otpočela je program subvencioniranja troškova vantjelesne oplodnje. Od 2011. godine finansiraju se dva pokušaja, dok pojedine opštine, odnosno gradovi poput Banjaluke, plaćaju i treći postupak.

"Od početka ove godine do danas imali smo odobrena 223 zahtjeva, za prvi i drugi pokušaj, odnosno za prvi pokušaj 165 i za drugi 58, za šta je izdvojen oko 1,1 milion KM. Od 2007. godine pa do kraja 2014. godine ukupno je odobreno 1.828 zahtjeva za prvi pokušaj vantjelesne oplodnje, dok je za drugi pokušaj (od 2011.) odobreno 760 zahtjeva", kažu za "Nezavisne" u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Ugovor za pružanje ove usluge osiguranicima Fonda ZO RS zaključen je sa privatnom zdravstvenom ustanovom "Medico's" iz Banjaluke, koja je zasad jedina u RS u kojoj se može raditi vantjelesna oplodnja, dok jedna procedura košta oko 5.500 KM.

Ovom metodom do sada je rođeno više od 500 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije