Društvo

Željezničari u Srpskoj pokušavaju da ujedine sindikate

Željezničari u Srpskoj pokušavaju da ujedine sindikate
Foto: Ilustracija | Željezničari u Srpskoj pokušavaju da ujedine sindikate

BANJALUKA - Sindikalci sedam sindikata ŽRS pokušaće da se dogovore o zajedničkom nastupu tokom rješavanja problema sa kojima će se suočiti u budućnosti. Posljednji štrajk je pokazao da među njima nema jedinstva a trebaće im jer pregovori sa Svjetskom bankom o restrukturisanju Željeznica RS, iz kojih su, kako tvrde sindikalci, isključeni, počinju za nekoliko dana.

Inicijator ideje smatra da moraju zajedno, po svaku cijenu.

"Da napravimo jedan zajednički sastanak i da se dogvorimo o zajedničkom djelovanju. Da to bude institucionalno djelovanje, preko svojih organa sindikalnih, da naredne akcije budu bilo kojeg tipa da li inicijative, sastanci, da budu zajednički. Da li će to biti inicijative za sastanke sa Upravom, ministarstvima, možda predstavnicima Svjetske banke, ako nas pokušaju prevariti u fazi restrukturisanja", kaže Goran Čamdžić, predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozilam prenosi ATV.

Stolicu za pregovaračkim stolom moraju da dobiju, kaže Čamdžić. Ona za ministra je rezervisana. Neđo Trninić kaže da će biti posla kod izmjena zakona, posebno o privrednim društvima i stečaju.

Više ni Ledž specialis za Željeznice nije u igri.

"Ne znači da će to biti ledž specialis, možda ćemo ići sa izmjenama i dopunama ili Zakona o radu ili Zakona o PIO-u koji će omogućiti da radnici koji su napunili 40 godina radnog staža ili 65 godina života, jedan od uslova, pa bilo koji, da ne bude jedan uslovljen sa drugim", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Do kraja godine, 260 željezničara odlazi u penziju. Isto toliko ih je otišlo i prošle godine i to je, prema nadležnim, prvi korak u restrukturisanju. Za svaki sljedeći, poručuju sindikalci, moraćete da pitate i nas. (ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije