Društvo

Željeznice FBiH najavile tužbu zbog zaustavljanja voza s migrantima

Željeznice FBiH najavile tužbu zbog zaustavljanja voza s migrantima
Foto: Ilustracija | Željeznice FBiH najavile tužbu zbog zaustavljanja voza s migrantima

BIHAĆ - Iz "Željeznica FBiH" saopšteno je da je danas MUP Unsko-sanskog kantona ponovo nezakonito "zarobio" u Bihaću "BH voz" i da je došlo do nasilnog prekida odvijanja redovnog saobraćaja zbog čega je ovo preduzeće najavilo da će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade Unsko-sanskog kantona i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a ovog kantona.

Iz "Željeznica" zahtijevaju hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu "BH voza" radi uspostavljanja redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo.

Ističući da je, prema navodima policije, u vozu 146 migranata, iz "Željeznica" navode da je onemogućeno i ostalim putnicima da nesmetano putuju na relaciji Bihać-Sarajevo i da o ovom postupanju pripadnika MUP-a Unsko-sanskog kantona, "Željeznice FBiH" nisu zvanično obaviještene.

U saopštenju se navodi da je nastupila materijalna i nematerijalna šteta i da je bitno narušena osnovna funkcija željeznica, a to je nesmetan i bezbjedan transport robe i putnika.

Iz ovog preduzeća navode da željeznica nema pravo legitimisanja putnika, osim za slučaj kada po osnovu indentifikacionog dokumenta ostvaruje pravo na određenu komercijalnu povlasticu.

Željeznica, takođe, ne može uskratiti pravo prevoza putnicima, osim ako to nije predviđeno posebnim propisima ili odlukama nadležnih administrativnih organa, dodaje se u saopštenju.

Uprkos urgencijama u kojima su tražile pomoć od nadležnih organa i institucija, "Željeznice" navode da do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH i zato su ponovo izvjestile Ministarstvo bezbjednosti BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH i Federalnu upravu policije o aktuelnoj problematici.

Voz sa migrantima, koji je sinoć stigao iz Sarajeva u Bihać, blokiran je na željezničkoj stanici u ovom gradu.

MUP: Voz nije zaustavljen samo je onemogućen izlazak migranata

Snežana Galić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), podsjetila je da je od 23. oktobra na snazi odluka da se onemogući dolazak migranata na područje USK, jer su trenutno smještajni kapaciteti popunjeni.

Prema njenim riječima, što se tiče MUP-a USK, voz se odmah mogao vratiti.

"On nije blokiran niti zaustavljen, jedino je onemogućen izlazak migranata. Međunarodna organizacija za migracije je ta koja određuje smještajne kapacitete, naravno u saglasnosti sa Ministarstvom sigurnosti", dodala je ona, prenosi "Anadolija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije