Društvo

"Željeznice RS" postavljaju svjetleće rampe na 16 prelaza

"Željeznice RS" postavljaju svjetleće rampe na 16 prelaza
Foto: N.N. | "Željeznice RS" postavljaju svjetleće rampe na 16 prelaza

DOBOJ - Ukupno 16 pružnih prelaza na dionici od Doboja do Banjaluke biće obezbijeđeno zvučno-svjetlosnim rampama, a jedan od njih je i kobni prelaz u Grabovici, gdje je prije skoro godinu u sudaru s teretnim vozom smrtno stradala četvoročlana porodica Đedovac iz Stanova.

"Ovim projektom biće osiguran i putni prelaz u Stanovima (Grabovica), osigurava se i putni prelaz u Kulašima, znači gdje je frekvencija drumskog saobraćaja veća. Osigurava se automatski, gdje se isključuje mogućnost rizika od stradanja", izjavio je Boško Prelić, izvršni direktor poslova infrastrukture "Željeznica RS".

On je danas, nakon jednogodišnje probe, pustio u rad uređaj za automatsko osiguranje putnog prelaza, odnosno rampu na prelazu u mjestu Ljeb, koja će povećati bezbjednost željezničkog i drumskog saobraćaja.

"Prelaz radi tako da se nailaskom voza na proračunatoj udaljenosti na otvorenoj pruzi, na ukrštenim kontaktima, rampa automatski aktivira, spuštaju se polubranici, svjetlosno-zvučna signalizacija, kontrolni signal daje informaciju na pruzi mašinovođi da je prelaz osiguran i bezbjedan", pojasnio je Zoran Ilinčić, direktor Sektora za elektrotehničke poslove ŽRS, te dodao da se prolaskom voza prelaz automatski isključuje.

Opremu vrijednu oko 150.000 evra obezbijedila je kompanija EFT, na osnovu sporazuma koji je sklopljen tokom izmještanja lokalnog puta, za šta je ovoj kompaniji bila potrebna saglasnost Uprave ŽRS.

Na prelazu koji je dobio rampu nije bilo nesreća sa smrtnim ishodom, ali vozači nisu poštovali signalizaciju.

"Jako je frekventan. Bilo je mnogo toga, dešavalo se svašta. Radio sam redovno oko 16 godina. Povremeno sam prije radio, pa sam išao na druga radna mjesta", priča Milomir Malić, radnik ŽRS.

Ukidanjem mehaničke i uvođenjem elektronske rampe na prelazu Ljeb pet radnika koji su obavljali te poslove biće raspoređeno na druge poslove i neće ostati bez svojih radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije