Društvo

Željka Dragičević: Sreća je što imam Petra pored sebe

Željka Dragičević: Sreća je što imam Petra pored sebe
Željka Dragičević: Sreća je što imam Petra pored sebe

Zbog prirode posla kojim se bavi, dan Željke Dragičević, voditeljke "Dnevnika" i informativnopolitičke emisije "Oči u oči" na RT RS, potpuno je ispunjen obavezama, ali i odlično isplaniran.

Uvijek raspoložena Željka uspijeva da uskladi poslovne i privatne obaveze i tokom dana nađe vremena i za druženje sa prijateljima i porodicom. Takođe neizostavni dio su i kupovina, obilasci butika i parfimerija. Novi dan obično počinje s kafom, a prije kafe, obavezan je doručak.

`Najviše volim kad suprug Petar i ja imamo vremena za kafu, ali on obično ustaje prije mene, pa ja taj ritual podijelim s koleginicama prije posla ili na poslu. Imam naviku da kafu nikada ne pijem na prazan stomak, nego prvo doručkujem. Ne mora to da bude neki ekstra doručak, dovoljna je i kašika meda, neki kolačić ili nešto slično`, kaže Željka.

Iako živi u centru Banjaluke, da bi što više imala vremena, na posao odlazi autom. Kako je novinarstvo zahtjevan posao, Željki je veliki problem isplanirati dan. Budući da joj radno vrijeme nije stalno, kada ima vremena prije posla odlazi kod frizera, obilazi butike, a rado posjećuje i radnje sa kozmetikom. Poslije posla obavezna je kupovina, odlazak kod prijatelja ili sestre, a pravi odmor u kućnoj atmosferi slijedi tek za vikend.  

`Gotovo da uopšte nemam slobodnog vremena. Samo negdje trčim, jurim, dan je doslovno isplaniran po strogoj satnici. Sa sestrom se tačno u sat dogovorim da recimo odemo da pogledamo haljinu koja joj se svidjela. Ako se ne vidimo tada, ne vidimo se cijeli dan`, kaže Željka.

BATERIJE PUNI VIKENDOM

Ipak za vikend je uglavnom slobodna pa napuni baterije. Tada ne voli da je zatvorena u kući.

`Te slobodne dane Petar i ja provedemo baš tako u šopingu, šetnji, kod prijatelja ili sa porodicom`, dodaje Željka.

Najsrećnija je svakako kada su ona i muž u mogućnosti da dobar dio dana posvete jedno drugom.

`Naročito u posljednje vrijeme dešava se, da se zbog njegovih obaveza na poslu, vrlo često ne vidimo po čitav dan. Tokom večeri uglavnom smo kod prijatelja ili sestre i zeta, sa njihovim klincima koje obožavamo`, priča Željka. Ona takođe sa drugaricama rado odlazi na kafu ili kolače u ''Citadelu''.

`Za 'Citadelu' sam postala vezana

čisto iz praktičnih razloga. Zato što je u centru grada, pa se svaki dogovor za kafu brzo realizuje, a razlog više što odlazim tamo je to što imaju odličnu pitu od jabuka koju služe sa šlagom, a kojoj ne mogu da odolim`, priznaje Željka.

Iako kaže da voli da kuva, obično za to nema vremena, pa kolače kupuje, a od svih kućnih poslova, najmanje voli peglanje.

`Ako imam vremena i ako sam raspoložena, volim da kuvam, ali ako mrtva umorna dođem s posla, onda nastojim da spremim nešto brzo i jednostavno. Ne volim hladna niti podgrijana jela, tako da Petar i ja često ne jedemo kod kuće. Više volimo da zajedno u miru ručamo, a ne da ja to slobodno vrijeme koje imamo potrošim u kuvanju. Peglanje najčešće ostavim za subotu`, priča Željka.

Nekad joj je, priznaje nasmiješeno, teže telefonirati po čitav dan, bdjeti na raznim sastancima, nagovarati goste da dođu u emisiju, nego u miru, uz muziku, peglati.

DECENIJA RADA

Uspješna i popularna TV voditeljka na RT RS radi punih deset godina, a u novinarstvu je već od svoje osamnaeste godine. Odmah nakon srednje škole zaposlila se na banjalučkoj Bel televiziji, gdje je ostala godinu dana.

`Imala sam 19 godina kada sam počela da radim na RT RS i priličan strah hoću li pogriješiti, kako će to sve izgledati. Međutim, strah je vrlo brzo zamijenjen pravom borbom za opstanak, kao što ja često volim reći, jer sam sa nepunih 20 godina počela da vodim najgledaniju informativnu emisiju Dnevnik, zamijenivši na tom mjestu sve moje starije kolege koje su ga dugo vodile i uređivale`, kaže Željka.

Ona u redakciji nekada provede samo tri ili četiri časa, ali zna da ostane i desetak časova. Kaže da se takav tempo rada odavno navikla, pa joj to više ne prestavlja problem. Takvo je novinarstvo, ističe, i to ne možeš da promijeniš.

`Možeš pokušati bolje da se organizuješ, ali kada je zanimljiva tema u pitanju ili događaj, onda dobar novinar ne odustaje dok je ne završi. Sreća je u svemu tome imati normalnu osobu pored sebe. Često se sjetim koliko sam samo puta rekla Petru, evo završavam i za pola sata sam kući, pa ćemo zajedno da ručamo ili pijemo kafu. To moje pola sata se često pretvori u dugo kašnjenje, jer se desilo nešto novo, pa to moram da uvrstim u tekst ili je odgođeno snimanje ili gost kasni ili se pokvarila montaža... Ma hiljadu stvari. I onda dođem kući, a Petar opet strpljiv i pun razumijevanja. Lakše je onda i raditi ovaj posao`, objašnjava Željka.

Za emisiju ''Oči u oči'', koja se prikazuje petkom, Željka kaže da je neophodna detaljna priprema i često mnogo vremena.

`Nije mi teško pročitati sve potrebne izjave i intervjue, uporediti ih, konsultovati se sa stručnjacima i kolegama. Volim novinarstvo i što se tiče posla nikada mi ništa nije teško ili manje zanimljivo`, kaže Željka.

Zavisno od toga kada završava s poslom, Željka i Petar ostatak večeri provode kod kuće, uz TV, neki dobar film ili odlaze kod prijatelja.

`Ako je radni dan kraći ili ako sljedeće jutro ne moramo rano da ustajemo, onda smo kod prijatelja, ili u šetnji. Najčešće smo kod sestre i zeta. Uglavnom, važno nam je da smo zajedno i da to vrijeme zaista bude provedeno u smijehu, šali i zabavi`, završava u studiju Željka svoju priču jer za nekoliko sekundi počinje Dnevnik RT RS.

Lična karta:

Datum rođenja: 9. jun 1978. godine
Horoskopski znak: dupli Blizanac
Obrazovanje: apsolvent žurnalistike
Bračno stanje: u braku
Zanimanje: novinar
Hobi: fotografija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije