Društvo

Zemaljski muzej BiH neće biti otvoren

Zemaljski muzej BiH neće biti otvoren
Zemaljski muzej BiH neće biti otvoren

Radnici Zemaljskog muzeja BiH već godinu i po ne rade zbog maćehinskog odnosa vlasti i višegodišnjeg neisplaćivanja plata, neće pristati na ucjene koje dolaze iz određenih krugova FBiH i neće otvoriti muzej za javnost.

Ovo je danas saopšteno na konferenciji za medije, koju su zaposlenici i direktor Muzeja Adnan Busuladžić održali u muzeju.

Radnici, također, smatraju da su izjave Salmira Kaplana, ministra kulture i sporta FBiH, kako muzej mora biti  otvoren za javnost neprimjerene.

"Zemaljski muzej BiH, pod ovakvim uslovima, neće biti otvoren niti će biti skinute daske s ulaznih vrata muzeja, kao ni natpis iznad ulaza", rekao je Busuladžić.

On je poručio da nije istina, kako tvrdi Kaplan, da on muzej drži zatvorenim.

"Svaku odluku donio je cijeli kolektiv muzeja. Podsjećam da nismo zatvorili muzej iz obijesti ili što ne volimo da radimo, već što  ljudi neće raditi bez plaća", rekao je Busuladžić.

On problem vidi u tome što svi imaju određeno viđenje ove situacije, ali niko ne nudi konkretno rješenje. Podsjeća na niz činjenica zbog kojih je muzej zatvoren, a prvenstveno što uposlenici nisu primili 36 plata.

"Ne postoji niko ko nas može natjerati da otvorimo muzej. Ovdje je očigledno proglašen opći rat, a posebno je cijelom kolektivu frustrirajuće i vrlo bolno što je ološ i šljam sarajevske kvazielite jako zabrinut zatvaranjem muzeja, a da niko nije pitao da li ovi robovi ovdje primaju plaću ili imaju li zdravstveno osiguranje", ističe Busuladžić.

Kaplan je uputio pismo radnicima Zemaljskog muzeja u kojem ih je pozvao da otvore muzej 15. aprila, a da će prvu platu dobiti do jula. Ovaj Kaplanov nastup izazvao je ogorčenje radnika Zemaljskog muzeja, koji nisu dobili već 36 plata.

"Hagada" neće biti izložena u Vijećnici

Radnici Zemaljskog muzeja BiH istakli su da "Sarajevska Hagada" neće biti izložena u Vijećnici, kako to neki priželjkuju, te da je ona vlasništvo muzeja.

"Nikakvi artefakti neće biti iznošeni iz muzejske zgrade", poručili su radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije