Društvo

Zemljotres od 4,9 stepeni potresao BiH: Građani u panici bježali iz domova

Zemljotres od 4,9 stepeni potresao BiH: Građani u panici bježali iz domova
Zemljotres od 4,9 stepeni potresao BiH: Građani u panici bježali iz domova

SARAJEVO - Zemljotres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale osjetio se noćas u cijeloj BiH, a epicentar je bio na području Zenice.

 U zemljotresu koji je pogodio Zenicu nije bilo povrijeđenih, potvrdio je direktor Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Sead DŽanović.
On je rekao da su se građani koji su tokom potresa izašli na ulice, nakon noći provedene na ulici, vratili u svoje domove, javila je Srna.

Džanović je dodao da se zemljotres noćas u 1.12 časova osjetio na širem području opštine.

Federalni mediji javljaju da su na zgradama u Zenici primijećene pukotine na zidovima, te da je prijavljeno da su obrušene neke od fasada, a zabilježeni su i slučajevi da su ljudima padale stvari sa ormara i slike sa zidova.

U nekoliko trošnijih objekata srušili su se dimnjaci, dok je u jednom stanu u naselju Crkvice usljed pada bojlera sa zida došlo do kidanja vodovodnih cijevi, što je uzrokovalo poplavu.

Još satima nakon zemljotresa koji su se najjače osjetili u Zenici i njenoj okolini, Zeničani su se plašili vratiti se u kuće i stanove. Ispred zgrada su razgovarali, očekujući posljedične potrese, a neki su fotografisali s prozora i slike dijelili s prijateljima na društvenim mrežama, objavila je RTVZE.

Jedna je snimljena u Titovoj ulici, odmah nakon potresa. Na njoj se vidi da su zemljotresi u Zenici proizveli materijalnu štetu na objektima.

Zemljotres jačine 4,9 stepeni po Rihterovoj skali, koji je noćas u 1.12 časova zabilježen u blizini Zenice, osjetio se na cijelom području BiH.

Potres su osjetili i građani u banjalučkoj regiji, a u toku je prikupljanje podataka o eventualnoj šteti, potvrđeno je Srni u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske. U zavodu kažu da ova jačina može da izazove štete na slabijim i starijim objektima.

Epicentar zemljotresa, registrovan je na dubini od dva kilometra, a nakon toga uslijedila su još dva manja podrhtavanja tla.

Podrhtavanje tla potrajalo je deset sekundi. U Zenici su mnogi izašli na ulicu i nisu se smjeli vratiti u zgrade.

Brzo poslije prvog, skoro isto područje ali na većoj dubini - od 12 kilometara, pogodio je drugi zemljotres jačine 4,2 stepena koji se nešto manje osjetio. U 2.35 časova tlo oko Zenice se ponovo zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stepeni Rihterove skale.

Seizmološki centar u Sarajevu saopštio je da su mogući i novi potresi, ali manjeg intenziteta.
(VIDEO:7DANA.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije