Društvo

Žene u hajci na vuka

Žene u hajci na vuka
Žene u hajci na vuka

KOTOR VAROŠ - Proteklog vikenda kotorvaroški lovci organizovali su lov za žene lovce, koje su u velikom broju došle iz čak šest zemalja regiona na ovu manifestaciju, koja je privukla ogroman broj gostiju.

Čitav vikend u Kotor Varošu je bio u znaku lova, a ovaj događaj je privukao toliko zanimanje, posebno muškaraca, da su čak oni koji rade u inostranstvu mjesecima unaprijed planirali godišnji odmor za ovaj vikend, kako ne bi propustili ovo zanimljivo dešavanje.

Događaju je prisustvovalo oko 60 žena lovaca i više od 300 ostalih gostiju, a posebno zanimanje je izazvala hajka na vuka, divlju svinju i lisicu, koja se završila uspješno juče, drugog dana lova, kada je jedan od lovaca gostiju ustrijelio divlju svinju.

Manifestaciji su prisustvovale žene lovci iz Austrije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Nedeljko Glamočak, predsjednik Lovačkog udruženja "Uzlomac" Kotor Varoš, koje je organizovalo lov za žene, kazao je da je ova manifestacija prvi put organizovana u Kotor Varošu prije dvije godine, i prvi put u BiH.

"Ovu manifestaciju, slobodno mogu reći međunarodnog karaktera, planiramo da organizujemo i narednih godina kako bi prerasla u tradiciju", kazao je on, dodajući da će takođe raditi na tome da i u RS bude organizovano udruženje žena lovaca.

Glamočak je istakao da je osnovni cilj ovakve manifestacije promocija lovnog turizma u ovoj opštini, koja ima ogroman potencijal, i ovom prilikom pozvao privrednike i ugostitelje da se uključe i ulažu u ovaj vid turizma.

Anita Bračun, predsjednik Lovačkog udruženja "Dama Dama" iz Hrvatske, kazala je da su žene lovci u Hrvatskoj formirale udruženje još prije deset godina i da je to dosta dobro uređeno kod njih.

"Ovaj događaj ćemo prije svega iskoristiti za druženje, upoznavanje i razmjenu iskustava. Sam dolazak ovolikog broja gostiju iz evropskih zemalja pokazuje koliko je ovaj događaj bitan i zanimljiv. Kada smo vidjeli da dolaze žene iz Austrije, Mađarske, Bugarske i Slovenije, odmah smo odlučile da se pridružimo", kazala je Bračunova.

Sanja Momčilović-Bognič, predsjednik Damskog lovačkog kluba iz Srbije, kazala je da su zadivljeni čitavom organizacijom od strane lovaca iz Kotor Varoša kao i uređenjem i bogatstvom njihovog lovišta.

"Mi smo bile i prvi put kada je ovo organizovano, stvarno imamo sve pohvale za njih, i očekujemo odlično druženje i zabavu", kazala je ona i dodala da će takođe biti razmatrano na koji način pomoći ženama lovcima iz RS da formiraju svoje udruženje.

Lovu za žene lovce prisustvovao je i Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda RS i dugogodišnji zaljubljenik u lov. Kazao je da su kotorvaroški lovci organizacijom ovog događaja pokazali da su  najbolji promoteri lovnog turizma u ovoj opštini.

"Ovu manifestaciju, koja je izazvala veliko interesovanje, treba podići na viši nivo, na način da se u sve to uključe i resorna ministarstva, kako bismo u narednim godinama privukli što više turista i gostiju", istakao je Selman.

Valentina Branković iz Ministarstva trgovine i turizma RS, koja je prisustvovala večeri dobrodošlice za žene lovce, održanoj u petak, kazala je da će aktivnosti Ministarstva u ovoj godini sigurno biti okrenute na razvoj turizma, odnosno lova, u većoj mjeri nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije