Društvo

Zeničani bježali iz grada

Zeničani bježali iz grada
Zeničani bježali iz grada

ZENICA, BANJALUKA - Hiljade građana Zenice subotnje jutro dočekale su na ulicama i u parkovima, strahujući za svoje živote nakon jakog podrhtavanja tla na ovom području.

Nenaviknuti na jače zemljotrese, mnogi građani, posebno iz višespratnica, su sigurnost potražili na otvorenom nakon što ih je u 1.12 časova prodrmao potres magnitude u epicentru, kilometar istočno od Zenice, 4,6 stepeni Rihtera i intenziteta šest stepeni Merkalijeve skale.

Pored toga, bilo je mnogo i onih koji su od straha od još jačeg zemljotresa autima krenuli izvan grada, smatrajući da su njihove porodice tamo sigurnije. Pola časa nakon prvog i najjačeg potresa, koji je trajao 10 sekundi, u 1.42 časa na skoro istom području desio se novi zemljotres jačine 4,2 stepena, koji je trajao dvije sekunde. Nakon toga zeničko tlo treslo se još dva puta, ali na sreću povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je manja materijalna šteta.

"Urušen je veći broj dimnjaka na starijim zgradama koje nisu održavane. Prijavljeno je i oštećenje fasada na zgradama, a ljudi se žale i na pucanje zidova u stanovima. U jednom stanu je pao bojler sa zida u kupatilu, što je izazvalo pucanje vodovodnih cijevi i poplavu. Oštećena su dva vozila na koje su pali predmeti sa zgrada", kazao je Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK.

Najveći broj oštećenja na objektima registrovan je u naseljima Crkvice, Radakovo, kao i u Ulici Aska Borića, gdje je prijavljeno i oštećenje zidova na crkvi svetog proroka Ilije.

"U Centru za obavještavanje Uprave Civilne zaštite ZDK registrovane su na hiljade poziva uplašenih građana, kao i onih koji žele prijaviti štetu. To će biti moguće uraditi od danas u opštinskoj komisiji koja će raditi na procjeni štete i sanacijama", kaže Džanović. 

Da se strah kod znatnog dijela građana zadrži pobrinula su se još dva podrhtavanja koja su Zenicu zadesila u subotu poslijepodne. Inače, zemljotres od 4,6 stepeni bio je najjači koji je u posljednjih 40 godina registrovan u BiH.

"U regiji Zenice i u prošlosti je bilo tektonskih poremećaja. Najjači potres koji se u zadnjih 50 godina desio u zeničkoj regiji bio je 1974. godine i magnituda je bila 5,1 stepen Rihtera. Posljednji jači potres bio je u januaru prošle godine, magnitude tri stepena Rihtera. Prema karti očekivanih maksimalnih intenziteta potresa za područje Balkana, lokalitet Zenice je u zoni gdje se u budućnosti mogu očekivati potresi intenziteta osam stepeni Merkalija", rekao je Rusmir Gorušanin, stručni saradnik Centra za seizmologiju Sarajevo. Povećana zabrinutost kod građana ponukala je Upravu Civilne zaštite ZDK da građanima podijeli preko 20.000 letaka naslova "Jeste li pripremljeni za slučaj zemljotresa?". 

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) RS su rekli da se zemljotres osjetio i u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i drugim mjestima.

"Pojava većeg broja zemljotresa manjih magnituda je uobičajena nakon dešavanja jačeg zemljotresa, a posljedica je postepenog oslobađanja akumulirane seizmičke energije", stoji u saopštenju RHMZ RS.

Vesna Šipka, seizmolog RHMZ RS, rekla je da je, istorijski gledano, magnituda od pet stepeni maksimum u tom području BiH, a da je maksimalni očekivani intenzitet sedam, što odgovara subotnjem zemljotresu.

Najjači zemljotresi u BiH

Mjesto           Godina              Jačina (Rihter)

Petrovac           1907.                       5

Počitelj             1908.                       5,7

Vlasenica          1916.                       5,3

Bihać                1923.                      5

Jajce                 1927.                       5

Ljubinje           1940.                      6

Derventa          1950.                      5,1

Banjaluka          1962.                    5,7

Treskavica        1967.                     6

Srebrenica       1969.                  5,1

Banjaluka          1969.                    6,6

Banjaluka         1974.                   5,4

Gacko                 1981.                  5

Lukavac             2003.                   5

Istraga protiv portala

Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona provode istragu protiv odgovornih lica na internet portalu zenica24sata.com zbog izazivanja panike i dezinformisanja javnosti nakon zemljotresa u Zenici, potvrđeno je iz MUP-a ZDK.

Ovaj portal je nedugo nakon zemljotresa koji je u subotu ujutru pogodio Zenicu objavio dezinformaciju da će ovaj grad pogoditi mnogo jači zemljotres. Zbog ove vijesti u Zenici je nastala panika.

"Provodi se opsežna istraga, ali je još rano govoriti o eventualnoj krivičnoj prijavi. Ovaj čin tog internet portala mogao bi se posmatrati kao krivično djelo izazivanja javne opasnosti jer je plasiranje ovih netačnih informacija uzbunilo i uznemirilo javnost", kazala je Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

Zenički portal zenica24sata.com odmah nakon prvog zemljotresa objavio je najavu novog, mnogo jačeg zemljotresa.

"UPOZORENJE: NAPUSTITE SVOJE KUĆE/STANOVE!!! Najavljuje se novi zemljotres u 2.12 sati jugoistočno od Sarajeva, magnitude 7,1 po Rihterovoj skali! Savjetuje se građanima da pripreme setove prve pomoći, suhu hranu i flaširanu vodu! Zemljotres može prouzrokovati veće materijalne štete", stajalo je na sajtu portala Zenica24sata.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije