Društvo

Žensko odjeljenja KPZ Tuzla: Rađaju i odgajaju djecu iza rešetaka

Žensko odjeljenja KPZ Tuzla: Rađaju i odgajaju djecu iza rešetaka
Žensko odjeljenja KPZ Tuzla: Rađaju i odgajaju djecu iza rešetaka

TUZLA - Tridesetjednogodišnja Midheta Halilović, u septembru 2006. godine počinila je monstruozan zločin ubivši svoju dvoipogodišnju kćerku Saru u selu Kahrimani, kod Zenice.

Na suđenju je priznala zločin, a potom je osuđena na 15 godina robije.

Kaznu izdražava u Ženskom odjeljenju KPZ-a u Tuzli, gdje se porodila krajem prošle godine. No, nije ona ni prva, a niti posljednja koja se porodila za vrijeme izdržavanja kazne u ovom zatvoru.

Prema važećem zakonu, osuđenice koje rode za vrijeme izdržavanja kazne, imaju pravo na godinu dana slobode nakon poroda. Nismo uspjeli saznati da li se Halilovićeva odlučila da koristi takvu pogodnost, ali raniji slučajevi govore da su se osuđenice odlučivale da svoju djecu odgajaju iza rešetaka.

Naime, jedna poljska državljanka, koja izdržava kaznu zatvora od 10 godina zbog ubistva supruga, 16. aprila 2010. u UKC "Tuzla" rodila je kćerku. Nije htjela otkriti identitet, ali nam je rekla kako u pritvoru nema nikakvih problema, te da ima redovne posjete svoje porodice.

Osuđenice koje rode za vrijeme izdržavanja kazne imaju pravo na godinu dana slobode nakon poroda

Njena cimerka, osuđenica iz Sarajeva, sina je rodila 11. aprila 2010. Ona je zbog ubistva supruga osuđena na sedam i po godina zatvora. U zatvoru je upoznala sadašnjeg muža, a poslije nekoliko mjeseci zatvorskog zabavljanja, udala se za njega. Za razliku od svoje cimerke, koristi sve zakonske pogodnosti, pa tako svaki vikend ide na jednodnevni dopust.

Druge osuđenice angažovane su u kuhinji, zatvorskom restoranu, dok preostale vezu, heklaju, čitaju knjige i novine. Kada je riječ o vikend dopustima osuđenice koje su kroz postupak resocijalizacije dospjele u kategoriju A imaju pravo da svakog vikenda 24 sata provedu na slobodi. Međutim, desi se da ovakva pogodnost bude zloupotrijebljena, te se za odbjeglim osuđenicama raspisuju potjernice. Osuđenice iz kategorije B imaju pravo da dva puta mjesečno provedu vikend van zatvora.

Radeći u ugostiteljstvu, osuđenice dobiju i novčanu naknadu koja im je dostatna za podmirivanje troškova lične higijene. U zatvoru imaju prodavnicu u kojoj ostavljaju zarađeni novac.

Kaznu u KPZ Tuzla trenutno izdržava četrdesetak osuđenica zbog ubistava, krađa i raznih drugih krivičnih djela. Statistika govori kako kroz ćelije KPZ-a Tuzla prođe oko 100 do 150 žena koje su u sukobu sa zakonom. Neke tu borave po mjesec ili dva, dok su neke sa dugogodišnjim kaznama. Rekorderka po broju dobijenih godina zatvora je Ruža Jelić iz Usore, koja je osuđena na 20 godina robije i koja će na slobodu 2016. godine.                                                                                             

Zatvor bez direktora

Zatvor u Tuzli je jedini sa ženskim odjeljenjem u FBiH, dok je u RS to "Kula" u Istočnom Sarajevu. Odlukom Vlade FBiH, dužnosti direktora KPZ Tuzla je razriješen Hasan Hodžić, a prema posljednjim informacijama, za direktorsko mjesto zainteresovan je aktuelni glavni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije