Društvo

Zima produžava redove gladnih u javnim kuhinjama

Zima produžava redove gladnih u javnim kuhinjama
Foto: N.N. | Zima produžava redove gladnih u javnim kuhinjama

SARAJEVO, BANJALUKA - Redovi u javnim kuhinjama dolaskom hladnijeg vremena i zime biće sve duži, pa iako će se nekako snalaziti u javnim kuhinjama da niko ne ostane skroz gladan, druge potrepštine poput ogreva i slično teško da će moći da obezbijede korisnicima.

Miroslav Subašić, sekretar Udruženja građana "Mozaik prijateljstva" u Banjaluci, kaže da su dolaskom hladnijeg perioda javne kuhinje na velikom udaru.

"Dolaskom zime sve je više korisnika, za razliku od prošle godine imamo za 100 odsto više korisnika. Taj broj se uduplao, trenutno imamo oko 830 korisnika koji javnu kuhinju koriste na različite načine, dok smo u oktobru prošle godine imali 420 korisnika. Očekujemo da će ovaj broj sve više da raste", rekao je Subašić za "Nezavisne".

On je dodao da se na različite načine snabdijevaju hranom, odjećom, obućom, lijekovima i namještajem.

"Hrana nam je naravno najpotrebnija, sada imamo akciju 'Budimo humani', gdje ispred marketa sakupljamo hranu, te aktiviramo volontere i ljude na razne načine", kaže Subašić.

Podsjetio je da šire asortiman usluga, gdje će šišati ljude, brijati, te su otvorena javna kupatila za koja su uvijek neophodna higijenska sredstva.

On je istakao da u njihovoj javnoj kuhinji "Obrok ljubavi" vikendom prave čorbu, a radnim danima paketima i obrocima u vidu sendviča dijele pomoć.

Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa grada Mostara, kaže da otvorena i četvrta javna kuhinja najbolje oslikava situaciju u gradu na Neretvi.

"Za razliku od prethodnog perioda imamo već povećan broj korisnika, trenutno ih je 343, a očekujemo ih daleko više u zimskom periodu. Tokom ljeta oni se snalaze na razne načine, međutim zimski period je uvijek problematičan", rekao je Kajtaz.

Pojašnjava da zbog fizičke udaljenosti pojedini korisnici nisu u mogućnosti doći u javne kuhinje, jer su sela udaljena i 50 kilometara od javne kuhinje.

"Mi spremamo obroke šest dana u sedmici, spremamo oko 350 obroka za korisnike javne kuhinje, te još 250 za korisnike u centru Salakovac, što je oko 600 obroka dnevno", kaže Kajtaz.

On je rekao da zasad nemaju problema sa nabavkom namirnica, jer dio sredstava dobijaju od grada Mostara, a dio od stranih donacija, te apliciraju na razne projekte kako bi obezbijedili sve što je potrebno.

Eneida Višo, sekretar Crvenog križa Kantona Sarajevo, kaže da je broj korisnika trenutno u njihovoj javnoj kuhinji blago povećan za razliku od prethodnog perioda.

"U oktobru imamo 1.380 korisnika, dolaskom zime se naravno očekuje i veći broj, zavisno od hladnijeg vremena. Kapacitet Crvenog križa KS je 2.500 i možemo da izađemo u susret svim korisnicima koji budu registrovani u našoj kuhinji", rekla je Višo i pojasnila da Centar za socijalni rad odobrava korisnike za ovu javnu kuhinju.

Ona ističe da ih sufinansira Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, te se pored toga finansiraju donacijama kojima poboljšavaju ishranu.

"Imamo oko 500 djece korisnika javne kuhinje, pa od donacija dijelimo voće, čokolade, keks, posebno za praznike. Po pitanju snabdijevanja namirnicama tokom zime ne bi trebalo da imamo ikakvih problema, međutim mnogo je onih koji traže drva, odjeću, obuću i izlazimo im u susret koliko smo u mogućnosti", kaže Višo.

Ona je istakla da se za korisnike njihove javne kuhinje dnevno spremi oko 1.400 obroka dnevno, te da tokom pet radnih dana imaju kuvanu hranu, a subotom i nedjeljom dijele paket sa hranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije