Društvo

Zima skratila časove na pola sata

Zima skratila časove na pola sata
Zima skratila časove na pola sata

Resorno ministarstvo je dalo saglasnost da se u školama u kojima ne postoje uslovi za nesmetano odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa odgodi početak nastave.

U pojedinim školama zbog problema sa grijanjem ili pitkom vodom đaci nisu na nastavi ili su časovi skraćeni.

Kvar na sistemu grijanja odgodio je početak nastave u srednjoj školi u Derventi, a zbog prekida u vodosnabdijevanju u Miljevini kod Foče skraćeni su časovi.

Zbog problema sa grijanjem, u pojedinim banjalučkim školama časovi su danas skraćeni na 30 minuta, a đaci u klupama sjede u jaknama, na temperaturama koje su daleko od optimalne.

Kristina Mrđa, direktor Aktiva srednjih škola regije Banjaluka, kaže da  probleme sa grijenjem imaju Građevinska škola, Ugostiteljsko-trgovinsko turistička škola, Škola učenika u privredi, te Ekonsomska škola i Gimnazija.

"Postoji grijanje, ali zbog konstantnog minusa i loše stolarije, morali smo skratiti časove na 30 minuta. Jutarnja temperatura u učionicama iznosila je 14 stepeni Celzijusovih", rekao je Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole.

Dodao je da prekid nastave nije u planu.

I Miroslav Popržen, direktor OŠ Sveti Sava u Banjaluci, u kojoj časovi nisu skraćeni, kazao je da je na ovako niskim temperaturama nemoguće optimalno zagrijati učionice.

Problem s grijanjem prisutan je i u bijeljinskoj Gimnaziji, u Zvorniku s vodosnabdijevanjem, u Ceru u toj opštini su hladne učionice, dok je u pojedinim naseljim u RS zbog snijega je otežan prevoz đaka na nastavu.

Povodom početka nastave u drugom polugodištu školske 2016/17. godine, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević pozvao je đake da se novim izazovima u sticanju znanja posvete predano od samoga početka.

- Trud uložen u znanje nikada ne može biti prevelik. Vrijedan rad i posvećenost uvijek su na korist svima – naveo je Malešević. 

Proljećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola RS-a predviđen je od 10. do 14. aprila 2017. godine. 

Nastava u školskoj 2016/17. godini završava se za maturante u osnovnim školama najkasnije u petak, 9. juna, za maturante u srednjim školama 18. maja, dok se za sve ostale učenike nastava završava najkasnije do 23. juna 2017. godine.

Iz policije su apelovali na vozače da budu maksimalno oprezni tokom vožnje u blizini škola, parkova, igrališta i na putevima u naseljenim mjestima koji vode u pravcu obrazovnih ustanova s obzirom da će od danas, kada je počelo drugo polugodište, na ulicama i javnim površinama biti prisutan veći broj djece školskog uzrasta.

Najavili su i preventivne i represivne aktivnosti te pojačano prisustvo policije u blizini školskih objekata i na putnim pravcima kojim se kreće veći broj djece školskog uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije