Društvo

Zmijanjski vez svjetsko blago

Zmijanjski vez svjetsko blago
Zmijanjski vez svjetsko blago

SARAJEVO - BiH i Muzeju Republike Srpske u petak je zvanično uručen sertifikat o upisu zmijanjskog veza na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Sertifikat je Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, uručila Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a, koja ovih dana boravi u zvaničnoj posjeti BiH, a potom je ovaj važan dokument predsjedavajući Ivanić uručio Nadi Puvačić, direktorici Muzeja RS.

Zmijanjski vez je prvo nematerijalno dobro iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koje je zvanično uvršteno na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Odluka je donesena na devetoj sjednici Međuvladinog komiteta UNESCO-a za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u novembru prošle godine, a time je zmijanjski vez postao svjetsko dobro.

Ivanić je u petak rekao da je kao neko ko dolazi iz Banjaluke izuzetno ponosan na to što je zmijanjski vez, specifična tehnika koju su praktikovale žene u Zmijanju, kraju kod Banjaluke, uvršten na UNESCO-ovu listu nematerijalnog dobra.

"Zahvalan sam ljudima Muzeja koji su na tome vrijedno radili proteklih mjeseci. Iako nisam stručnjak za to, moram reći da je to veoma komplikovan i težak vez. Bijela podloga, plave trake u obliku krsta i još živuća škola bio je presudan razlog zašto smo dobili ovaj sertifikat od UNESCO-a", rekao je Ivanić.

Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a, rekla je da joj je zadovoljstvo što je imala priliku da uruči sertifikat o upisu zmijanjskog veza na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

"Razgovarala sam s predsjedavajućim Ivanićem o tome kako postoji mogućnost da se još neki primjerci kulturne baštine u BiH uvrste na listu, jer BiH ima šta da ponudi", kazala je Bokova.

Zmijanjski tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljine. Sigurno je jedan od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa prostora BiH.

Specifičnost ovoga veza se ogleda u tome što su bogatstvo ornamenata, tehnika izrade i kolorit jedinstveni i posebni u odnosu na druge vezove.

Za razliku od drugih krajeva BiH, gdje je vez na nošnjama predstavljen u četiri ili dvije boje, na Zmijanju je prikazan samo u tamnoplavoj boji.

Zmijanjski vez je rađen u četiri tehnike veza: prorlak, podvlakno, prutalačka i krstačka tehnika.

Pozitivne poruke iz BiH

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, govorio je i o obilježavanju desete godišnjice kandidiranja Starog mosta u Mostaru na UNESCO-ovu listu.

"Sve ovo šalje pozitivnu poruku iz BiH. Različite kulturne vrijednosti, ali zajedničke poruke. Pozitivne poruke kojima svi skupa možemo biti ponosni, jer smo dali značajan doprinos kulturi u svijetu", rekao je Ivanić, istakavši da je BiH u promociji različitosti i zajedništva mnogo pomogao UNESCO i na tome smo zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije