Društvo

Značajan pomak na polju ortopedije

Značajan pomak na polju ortopedije
Značajan pomak na polju ortopedije

BANJALUKA - Šesti balkanski kongres artroskopije, sportske traumatologije i hirurgije, koji se održava u Banjaluci, okupio je eminentne stručnjake iz država regiona, ali i Evrope.

Kongres, koji je u četvrtak naveče u Kulturnom centru Banski dvor otvorio Milorad Dodik, predsjednik RS, organizovan je povodom 100 godina od osnivanja prve banjalučke ortopedije u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Dodik je istakao da su uspjesi Zavoda postali prepoznatljivi i van RS i da su nastali kao rezultat volje zaposlenih da rade na razvoju Zavoda, čak i kada su bili "nemogući uslovi" za to.

"Institucije vlasti RS pružile su veliku pomoć Zavodu 'Dr Miroslav Zotović', kako bismo dobili referentnu ustanovu kakva je on sada", rekao je Dodik.

Slavko Manojlović, predsjednik Udruženja ortopeda BiH, naveo je da se ortopedija na ovim prostorima intenzivnije počela razvijati početkom prošlog vijeka i da je u tom svom razvoju uvijek nastojala da ide ukorak sa razvojem znanja i tehnologija u toj struci.

"Ovaj kongres je veoma značajan za ortopedsku struku u Banjaluci, za pacijente koji se liječe ovdje i za sam grad. Eminentni stručnjaci iz 14 zemalja regiona su ovdje i od danas će zasigurno svi znati za Banjaluku", naveo je Manojlović.

Napomenuo je da je ovaj kongres i dobra prilika da ocijene na kojem su mjestu naši stručnjaci u odnosu na savremene trendove u Evropi, ali i da zahvaljujući kontaktima koje će razmijeniti to dodatno i poboljšaju, kao i da odu na klinike po Evropi i samim tim prošire svoje znanje.

Goran Talić, direktor Zavoda, istakao je da je ova medicinska ustanova godinama rasla i razvijala se, kao i da je ono što ih krasi sveobuhvatan pristup liječenju pacijenata.

Povodom 100 godina od osnivanja prve banjalučke ortopedije priređena je i obimna monografija autora Bojana Stojnića, koja donosi značajne podatke od osnivanja Zavoda 1915. godine, o zaposlenima, metodama liječenja i samom napretku ove ustanove. Takođe, ovim povodom u četvrtak je u Crvenom salonu Banskog dvora otvorena izložba Bojana Stojnića koja na osnovu arhivskih dokumenata iz arhiva i biblioteka u Sarajevu, Banjaluci, Beogradu, Beču i Zagrebu svjedoči o svemu onome što je Zavod bio nekad i što jeste danas.

Na kongresu, koji treba da bude završen u subotu, a koji organizuje Udruženje ortopeda i traumatologa u BiH, trebalo bi da budu predstavljena 92 rada eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije