Društvo

Žrtve torture prepuštene same sebi

Žrtve torture prepuštene same sebi
Foto: Ilustracija | Žrtve torture prepuštene same sebi

TUZLA - Udruženje "Vive žene" u Tuzli okruglim stolom danas je podsjetilo da žrtve torture u BiH još žive bez svojih prava.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odredila je 19. jun kao Međunarodni dan protiv seksualnog nasilja u konfliktu, a s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaustavljanja seksualnog nasilja u konfliktu, pozivajući međunarodnu zajednicu da se solidariše sa preživjelima širom svijeta.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je od 20.000 do 50.000 žena i djevojaka, kao i nepoznat broj muškaraca, silovano tokom sukoba u našoj zemlji. Silovanje i seksualno nasilje je korišteno kao ratna strategija i oružje. Prošle su 22 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a žrtve i dalje nisu dobile svoja prava i zaštitu. Posebno u nezavidnom položaju su bivši logoraši koji godinama ukazuju na nemar države i sistema pri osiguranju i zaštiti prava žrtava ratnih zločina i na neophodnost donošenja zakona o pravima žrtava torture.

"Žalosno je da smo nakon 20 godina još žrtve torture jer zakon o pravima logoraša nije donesen. Država ne vodi brigu o toj populaciji. Država nas se pokušava riješiti. Kroz jedan žalostan vid, čeka da biološki izumremo. Prisiljeni smo plaćati svoj boravak u logorima gdje smo maltretirani, psihički, fizički i seksualno zlostavljani", kazao je Nedim Mustačević, predsjednik Saveza logoraša TK, misleći na tužbu protiv RS koju su logoraši izgubili i sada moraju plaćati sudske troškove. Za to novca nemaju pa im se plijeni imovina. Mustačević je pozvao bivše logoraše iz reda sva tri naroda da se ujedine kako bi ostvarili svoja prava.

Neophodni zakon nije donesen zbog nedostatka političke volje, upozoravaju članice Udruženja "Vive žene",  koje godinama rade na ovoj problematici.

"Sva vlast, svaki ministar za ljudska prava je obećavao, ja sam svjedočila tome. To je bilo 2013. godine, sjede, gledaju nas u oči, kažu da smo skupili 55.000 potpisa, nema nikakvih problema, evo dajemo zakon u proceduru. Mi smo povjerovali tome i zakon je bio prvi put u parlamentarnoj proceduri 2013. godine, ali Komisija za ljudska prava, koja je odgovorna za to, odbila ga je", pojasnila je Jasna Zečević, predsjednica UG "Vive žene", i dodala da su zadnja obećanja došla krajem prošle godine da će se ove godine komisija sastati sa udruženjem logoraša i nevladinim organizacijama da se taj proces nastavi.

Najveća odgovornost zbog nemarnog odnosa prema žrtvama torture je u političkim strukturama, ali i nevladinim organizacijama i civilnom društvu, koje treba vršiti pritisak, rečeno je na okruglom stolu. Bitno je da i da mlađe generacije uče kako da se ophode i poštuju žrtve. Kroz umjetničke perfomanse članovi "Pozorišta mladih"  Tuzla to i pokušavaju.

"Mi svojim modelom stavljamo mlade u sve moguće situacije u kojima razvijamo njihovo kritičko mišljenje i rušimo njihove stavove, razbijamo predrasude i razvijamo nenasilnu komunikaciju", pojasnio je Adnan Mujkić, dramski edukator "Pozorišta mladih" Tuzla, učešće mladih u projektu podrške žrtvama torture.

Udruženje "Vive žene", kao član globalne mreže Međunarodnog vijeća za rehabilitaciju žrtava torture od 2007. godine, nizom aktivnosti obilježit će 26. jun - Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma je odavanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije