Društvo

Zuber: Intervju sa Mandićem bio prema pravilima žurnalistike

Zuber: Intervju sa Mandićem bio prema pravilima žurnalistike
Zuber: Intervju sa Mandićem bio prema pravilima žurnalistike

SARAJEVO - Profesor novinarstva na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Ljubomir Zuber rekao je danas pred Sudom BiH da je intervju sa predsjednikom Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milanom Mandićem, koji je objavljen na Televiziji "Elta", urađen u skladu sa pravilima žurnalistike.

U nastavku suđenja Mandiću i novinarima Televizije "Elta", optuženim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, Zuber je rekao da je, prema novinarskim kriterijumima, Mandić bio adekvatan sagovornik, s obzirom na adekvatnost i relevantnost teme.

"Kao predsjednik Udruženja koje vodi i predstavnik porodica nestalih lica, ali i kao žrtva, Mandić je bio relevantna osoba koja je mogla govoriti o temama koje su se odnosile na posjetu `Kazanima` i obustavljanju ekshumacija", rekao je Zuber.

On je dodao da je novinar Mira Kostović adekvatno primijenila polustrukturisani intervju, te svojim pitanjima spuštala tenzije u dijelovima Mandićeva emotivna reagovanja.

"Novinar mora poštovati sagovornika, a uravnoteženo izvještavanje je osnovna odlika novinara", naglasio je Zuber.

On je objasnio da direktor televizije nije programski odgovoran, da urednici odlučuju o temi, te da niko od njih ne može biti u "koži novinara" koji ne može percipirati šta će sagovornik reći.

 

"Samo trećina pitanja koje novinar pripremi za intervju se zadrži, ostala se nameću tokom razgovora. Mandić se u intervjuu udaljio od teme, na koju ga je novinarka svojim pitanjima vratila", objasnio je Zuber.

Nakon Zuberovog svjedočenja, branilac novinara Televizije "Elta" Vlado Adamović uložio je dodatne materijalne dokaze.

"Danas smo naveli niz primjera da je jedan svjedok iznosio tvrdnje na račun Srba i srpskog naroda koje se isto tako mogu okvalifikovati kao izazivanje netrpeljivosti i u najmanju ruku neprimjerenog govora", rekao je Adamović novinarima nakon ročišta.

On je današnje svjedočenje pozitivno ocijenio, navodeći da se već sada na osnovu stručnog mišljenja vidi da tužilac Izet Odobašić nije na pravi način definisao pojedine pojmove i radnje u optužnici.

"Govor mržnje je jasno definisan i o tome moraju i mogu govoriti oni koji znaju šta to podrazumijeva. Upotreba termina govor mržnje u kolokvijalnom govoru je često pogrešna. Nažalost, to nije problem dok se ne počne prenositi u tužbe. Sudije, tužioci i advokati moraju znati o čemu govore i poštovati uzuse profesije, te znati šta su pojedine definicije i pojmovi jer iz njih proizilaze optužbe", rekao je Adamović.

On kaže da će na narednom ročištu u završnoj riječi utvrditi da je ova optužnica od samog početka inicirala postupak koji je dvije žrtve ili više njih dovela na suprotstavljene strane u sudnici bez ikakve potrebe i da je to, zapravo, nepotrebna reviktivizacija žrtava.

"Po mom mišljenju, to je postupak koji je vođen samo da bi se skrenula pažnja sa pravih problema", smatra Adamović.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i novinara Televizije "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

Naredno ročište zakazano je za 17. maj kada će Tužilaštvo i odbrane iznijeti završne riječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije