Društvo

Žure na intervenciju pa ostanu u kvaru

Žure na intervenciju pa ostanu u kvaru
Žure na intervenciju pa ostanu u kvaru

TREBINJE, BANJALUKA - Dotrajala vatrogasna vozila i oprema, te nedostatak kadra, samo su dio problema na koje su ukazali spasioci života i imovine u BiH, povodom jučerašnjeg Svjetskog dana vatrogasaca.

Ovi heroji, uvijek spremni da žrtvujući svoje živote pomažu drugima, i sami često upadaju u nevolje. Koliko je situacija u nekim slučejavima teška, pokazuje i podatak iz Trebinja, gdje lokalno Vatrogasno društvo broji 33 vatrogasca, što je dovoljan broj za ovu lokalnu zajednicu, ali oni požare gase uz pomoć vozila koja su stara i po nekoliko decenija.

Danko Vuković, komandir ove jedinice, kaže da njihov vozni park nije nimalo bolji niti gori od prosjeka u RS, ali se mnogo puta dosad dešavalo da se stara cisterna s vodom pokvari prije nego što stigne na požarište.

"Auto-ljestve, koje su već pet dana u kvaru, u stvari se zbog dotrajalosti i moraju kvariti, jer su stare punih 60 godina, tako da u slučajevima kada su potrebne upotrebljavamo merdevine rastegače ili spusnicu za evakuaciju stanovništva", kaže Vuković.

On ipak smatra da je najhitnije da nabave navalno vozilo, koje služi za opskrbu grada, ali je krajnje vrijeme da se zamijene i fapovi - cisterne, koji su nabavljani sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka i maksimalno su isluženi.

"Uglavnom prepravljamo i krpimo postojeća vozila i odgovorno tvrdim da je naš vozni park u relativno dobrom stanju samo zahvaljujući entuzijazmu svih vatrogasaca, koji su po potrebi i automehaničari", dodaje Vuković.

Željko Laketić, starješina Vatrogasnog društva Mrkonjić Grad, kaže da je sve više posla, koji se ne odnosi samo na požare, već su intervenisali i tokom poplava, ali ima i intervencija nakon saobraćajnih nezgoda i slično.

"Tehniku obnavljamo i stvaramo sve bolje uslove za rad, ali je problem što tehnički napredak ne možemo kadrovski da pratimo. Imamo pet profesionalnih vatrogasaca i rezervni sastav od 17 dobrovoljaca, koji se angažuju samo u vanrednim situacijama", rekao je Laketić.

Goran Stojaković, predsjednik Vatrogasnog saveza RS, rekao je da dobar dio vatrogasaca u RS radi i živi u otežanim uslovima.

"Položaj vatrogasaca od jedinice do jedinice je različit, što zavisi od ekonomske razvijenosti lokalne zajednice u kojoj djeluju. Ono što pokušavamo jeste da tehnički opremamo vatrogasne jedinice", rekao je Stojaković.

Elvir Mulalić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Unsko-sanskog kantona, ističe da pripadnike vatrogasnih jedinica u USK muče problemi s neadekvatnom opremom i zastarjelim vatrogasnim vozilima, čija je starost u pojedinim slučajevima i više od 40 godina.

"Neke vatrogasne jedinice su uspjele da dio problema riješe putem donacija iz inostranstva. Mahom je riječ o već korištenim stvarima, ali za naše uslove radi se o veoma kvalitetnoj opremi i vozilima. Međutim, u pojedinim gradovima imamo naše kolege koji još gase požare muzejskim eksponatima", kaže Mulalić.

Posthumno odlikovali nastradalog kolegu

Povodom Svjetskog dana vatrogasaca, Vatrogasni savez RS je posthumno odlikovao zlatnom medaljom Zdravka Paranosa, legendu trebinjskih vatrogasaca i nekadašnjeg komandira Vatrogsne jedinice Lastva - Trebinje, za požrtvovani rad u ovoj službi.

Medalju su preuzeli njegovi sinovi Veso i Dragan, koji, budući da su i sami vatrogasci, kažu da ih ovo odlikovanje obavezuje na još bolji rad, prema kojem im je ljubav usadio njihov pokojni otac.

Zdravko Paranos, legenda trebinjskog vatrogastva, poginuo je prije osam mjeseci u saobraćajnoj nesreći na putu od Mostara prema Jablanici.

Vatrogasci tuže opštine

Sindikat vatrogasaca Unsko-sanskog kantona najavio je podizanje tužbi prema općinskim organima uprave u ovom kantonu zbog uskraćenih prava koja se odnose na posebne uslove rada.

Prema riječima predsjednika ovog sindikata Elvira Mulalića, to se odnosi na činjenicu da se vatrogascima ne plaća noćni i prekovremeni rad, rad u danima praznika i neradnim danima, te pasivna dežurstva, čime se, kako je istakao, direktno krše kolektivni ugovori.

"Takvim pristupom, profesionalni vatrogasci kao uposlenici općina na prostoru USK stavljeni su u nepovoljan i diskriminirajući položaj u odnosu na zakonske odredbe i druge osobe zaposlene u općinskim organima uprave", istakao je Mulalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije