Evropska perspektiva dostižna za sve

Agencije - 11.06.2012 14:16
Evropska perspektiva dostižna za sve

Članstvo Hrvatske u EU biće podstrek za čitav region i doprinijeće jačanju blagostanja i bezbjednosti na zapadnom Balkanu, glavna je ocjena 11. sastanka Savjetodavnog odbora EU - Hrvatska, koji je održan u Beču.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Kristrof Lehner rekao je da ovo tijelo potvrđuje podršku za što bržu ratifikaciju sporazuma o prijemu Hrvatske u članstvo EU i poziva sve zemlje članice Unije koje to još nisu učinile da što prije ratifikuju ovaj dokument, kako bi Hrvatska bila primljena u Uniju 2013. Austrija će, prema njegovim riječima, ratifikovati ovaj dokument još prije ljeta.

Članstvo Hrvatske u EU donosi prednosti i Zagrebu i Briselu, te je, kako Lehner naglašava, bitno i za zapadni Balkan, jer će pospješiti blagostanje u regionu i ojačati bezbjednosnu situaciju.

Hrvatska, međutim, kako je istakao, mora još da učini napore u oblasti borbe protiv kriminala, korupcije i prava manjina.

Kopredsjedavajuća Savjetodavnog odbora Ana Milićević-Pezelj ukazala je da Hrvatska mora pospješiti svoju spremnost za članstvo u EU, jer samo ako je spremna - zemlja može profitirati od onoga što nudi Unija. Istakla je da je Hrvatska dosta dobro odradila posao kada je riječ o usklađivanju zakonodavstva sa EU, ali je dodala da se mora više uraditi na sprovođenju zakona: "Papir je jedno, a praksa drugo. Potrebno je raditi na implementaciji da bismo imali maksimalni učinak".

Ambasador Hubert Hajs, šef Odjeljenja za evropske i međunarodne poslove u Ministarstvu inostranih poslova Austrije, ocijenio je da je Hrvatska prešla dug put, ali da izazovi tek predstoje. Prema njegovom mišljenju, na administraciju čekaju izazovi kada zemlja postane članica.

Naime, u EU postoji više od 180 radnih grupa, tako da administracija mora da se bavi sa oko 500 pitanja sa agende nedjeljno, objasnio je Hajs. On je rekao da je za pregovore o pristupanju bilo dovoljno možda dvadesetak ljudi, a da će za rad kao članica u EU biti potrebno oko 300.

Ambasador Hrvatske u Austriji Gordan Bakota istakao je da će Hrvatska članstvom u EU sigurno biti uspješnija, posebno kada je riječ o privredi. On ističe da je jedan od glavnih prioriteta hrvatske spoljne politike prenošenje znanja stečenog u procesu pridruživanja EU tranzicionim državama.

Članstvo Hrvatske biće, kako je naglasio, dokaz svim zemljama regiona da je evropska perspektiva dostižna za sve države koje su spremne na sprovođenje reformi.

Ambasador Danske u Austriji, zemlje koja predsjedava EU, Torben Brile istakao je da je njegova zemlja predsjedavala Unijom 2002. kada je finalizovan prijem 10 članica, što se pokazalo kao pozitivno iskustvo.

"Uvjeren sam da će i prijem Hrvatske biti pozitivno iskustvo. Članstvo Hrvatske imaće pozitivan uticaj na cijeli zapadni Balkan i uputiće jasan signal svim državama da se isplati pristupanje", kazao je on.

Rihard Kinel, šef Predstavništva Evropske komisije u Beču, u čijem zdanju je održan sastanak, rekao je da očekuje da je ovo posljednji sastanak Savjetodavnog odbora, koji je osnovan prije više od pet godina, pred prijem u članstvo. On je istakao da je Hrvatska na dobrom putu da ispuni i posljednje preporuke Evropske komisije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.