Pojednostavljena državna pomoć u EU

AFP - 29.04.2012 20:45
Pojednostavljena državna pomoć u EU

Evropska komisija je usvojila propis koji bi trebalo da pojednostavi administrativne procedure u pogledu subvencija za preduzeća koja pružaju usluge od opšteg interesa.

Izmjena se prije svega odnosi na povećanje praga iznosa pomoći za period od tri godine koji ne mora da se prijavljuje vlastima za konkurenciju sa 200.000 na 500.000 evra. Srbija je ove godine imala obavezu da se uskladi sa EU u domenu državne pomoći za djelatnosti od opšteg interesa. U Srbiji ima više od 30 preduzeća za koja je ocijenjeno da pružaju usluge od opšteg interesa, a među njima su i energetske firme, nacionalni parkovi, turistička preduzeća i mediji.

Evropska komisija je procijenila da podizanje praga za prijavljivanje neće biti dovoljno da naruši konkurenciju ili trgovinu između zemalja članica.

Usluge od opšteg interesa su one za koje je zemlja ocijenila da su neophodne i da se moraju održavati i u slučaju da ne opstanu tržišno.

To će omogućiti pomoć za mnoge javne usluge malog obima i lokalnog karaktera

Njihova definicija zavisi od zemlje do zemlje, ali uglavnom podrazumijeva obezbjeđivanje različitih prevoznih sredstava za seoska područja, prisustvo poštanskih filijala i isporuku pošte na kućnu adresu, pokrivanje određene teritorije uslugama telefonije i televizije, snabdijevanjem vodom i energijom i preradu otpada.

"Ovaj propis predstavlja značajno pojednostavljivanje za javne vlasti i pružaoce usluga, jer će osjetno smanjiti administrativne troškove", smatra Komisija.

"To će omogućiti pomoć za mnoge javne usluge malog obima i lokalnog karaktera, a Komisiji će omogućiti da se posveti slučajevima u kojima pomoć može zaista da utiče na konkurenciju", istakao je komesar za konkurenciju Hoakin Almunija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.