Švajcarci neće gastarbajtere iz EU

Švajcarci neće gastarbajtere iz EU
N.N. - 23.04.2012 13:46

Švajcarska vlada je odlučila da ponovo uvede na godinu dana kvote za radne dozvole za državljane osam "novih zemalja" Evropske unije.

 

Time je aktivirana zaštitna klauzula iz sporazuma s EU, a važi za državljane Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije.

"Kvota od oko 2.000 dozvola boravka B (dugoročnih) stupa na snagu 1. maja 2012. i važiće cijele godine", navele su švajcarske vlasti.

Od 1. maja 2011. godine, kada su ukinute kvote, državljani osam zemalja EU su u Švajcarskoj uživali punu slobodu kretanja.

Zaštitna klauzula predviđena Sporazumom o slobodnom kretanju ljudi daje Švajcarskoj mogućnost da jednostrano ponovo uvede kvote za zemlje EU do 2014. godine.

Švajcarska, takođe, može ponovo da uvede kvotu ako broj dozvola boravka ili dozvola kratkoročnog boravka izdatih radnicima iz zemalja EU za najmanje 10 odsto bude veći od godišnjeg prosjeka broja dozvola izdatih tokom prethodne tri godine.

Ta zemlja je uprkos globalnoj ekonomskoj krizi uspjela da zadrži nezaposlenost na nivou od tri odsto, ali posljednjih godina ne uspijeva da riješi problem priliva radnika iz drugih zemalja EU.

Švajcarska vlada će prije 1. maja 2013. godine odlučiti da li tu mjeru treba produžiti za još jednu godinu, do kraja maja 2014. Poslije toga produženje neće biti moguće i potpuna sloboda kretanja počinje da važi za državljane svih 25 zemalja EU od sredine 2014.

Kritike iz EU zbog diskriminacije

Predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izrazila je žaljenje zbog odluke Švajcarske, ocijenivši da tom mjerom krši Sporazum o slobodnom kretanju ljudi.

"Odluka švajcarskih vlasti nije opravdana ekonomski niti stanjem na tržištu rada, kao ni brojem državljana Evropske unije koji traže stalni boravak u Švajcarskoj", dodala je Eštonova.

I predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc kritikovao je najnoviju odluku švajcarske vlade.

"Žalim zbog odluke Švajcarske da diskriminiše građane osam članica Unije. To se protivi duhu i zakonu na koje se Švajcarska obavezala. Državljani EU koji žive u Švajcarskoj su korisni za privredu te zemlje", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Šulc je istakao da u dobrim i lošim vremenima moraju da se poštuju zakonske obaveze, bilo da se radi o članicama EU ili trećim zemljama. "Moramo bliže da sarađujemo s našim najbližim susjedima. Sada nije pravo vrijeme da smanjujemo slobodu kretanja, već treba da je povećavamo", naglasio je Šulc.

Švajcarska nije član EU, ali je treći po veličini trgovinski partner Unije i ne postoje zakonska ni ekonomska opravdanja za takvu odluku protiv osam članica EU, naveo je prvi čovjek Evropskog parlamenta.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

  • Otkriveni kradljivci iz Prijedora

    16.04.2014 12:14 - Srna

    BANJALUKA - Banjalučka policija otkrila je dva Prijedorčanina koji su u odvojenim akcijama u proteklom vremenu na poručju Banjaluke počinili šest krivičnih djela teške krađe, rečeno je Srni u policiji Republike Srpske.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner