Ex -Yu

"Bombardovanje Jugoslavije presedan i pravno neutemeljena agresija"

"Bombardovanje Jugoslavije presedan i pravno neutemeljena agresija"
Foto: Ilustracija | "Bombardovanje Jugoslavije presedan i pravno neutemeljena agresija"

BEOGRAD - Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije bilo je presedan i pravno neutemeljena agresija, saglasili su se učesnici međunarodne naučne konferencije "NATO agresija:20 godina kasnije".

Profesori sa univerziteta i instituta širom svijeta, koji su se okupili u Beogradu uoči dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja, ocijenili su da je intervencija 1999. godine, tokom koje su izvršeni zločini protiv mira, protiv čovječnosti i ratni zločini, pokazala nemoć međunarodnog prava.

Profesor Fakukteta za bezbjednost Bojan Dimitrijević izneo je podatak da je ukupna ekonomska šteta NATO bombardovanja oko 30 milijardi dolara, ali i istakao da postoje procjene da je šteta mnogo veća.

Rekao je da su nastradali infrastruktura, privredni objekti, neprivredni civilni objekti, prirodno bogatstvo, nacionalno bogatstvo, a da je gubitak u ljudskom kapitalu oko 2,3 milijarde.

On je naveo i da su ekološke posljedice bombardovanja ogromne, a da bi troškovi vraćanja životne sredine u prvobitno stanje iznosili više desetina milijardi evra.

Profesor Stefano Piloto iz Trsta istakao je da je intervenciji NATO nedostajao legitimitet i da alijansa nije imala mandat.

Podsjetivši da je NATO djelovao pod velom humanitarne intervencije, Piloto je upitao da li postoji samo jedan standard za poštovanje ljudskih prava.

Navodeći da je međunarodna zajednica jednostrano reagovala, Piloto je ocijenio i da Rezolucija 1244 SBUN remek djelo nedostatka političke volje da se uspostavi trajno rješenje za Kosovo.

"Ljudi koji su napisali Rezoluciju nisu znali mnogo o istoriji Srbije i da je Kosovo kolijevka srpske civilizacije", rekao je Piloto.

Dodao je i da EU, koja je aktuelni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, nije neutralna, što je neophodan uslov za postizanje zadovoljavajućeg rješenja.

Profesor Rafael Izraeli sa Univerziteta u Jerusalimu rekao je da Srbi moraju da uzmu u obzir da snose dio krivice za sve što se dogodilo na KiM.

Naveo je da Kosovo nije iznenada postalo "albansko", odnosno da Albanci nisu preko noći postali većinsko stanovništvo na toj tertoriji, te ocijenio da Srbija nije ništa uradila da bi to preduprijedila.

"To nije samo pitanje demografije, već i kontrole teritorije", rekao je Izraeli.

Međunarodnu naučnu konferenciju organizovali su Institut za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda i Fakultet bezbjednosti.

Učesnici su razmatrali pravne i međunarodne aspekte NATO agresije, kao i posljedice po bezbjednost i regionalne odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije