Ex -Yu

"Srbija neće vraćati imovinu potomcima zločinaca"

"Srbija neće vraćati imovinu potomcima zločinaca"
Foto: Ilustracija | "Srbija neće vraćati imovinu potomcima zločinaca"

BEOGRAD - Direktor Agencije za restituciju Srbije Strahinja Sekulić rekao je da će se Agencija oglušiti o odluku Upravnog suda da vrati imovinu potomcima pripadnika ustaškog pokreta i ozloglašene nacističke SS "Princ Eugen" divizije koje su sudovi počeli da rehabilituju.

On je istakao da će Agencija za restituciju postupiti po zakonu koji decidirano kaže da imovina ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga.

"Zakon decidirano kaže da imovina ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga, a za nas su to i ustaše i članovi SS 'Princ Eugen' divizije, bez obzira na to što su sudovi neke od njih rehabilitovali", rekao je Sekulić za "Večernje novosti".

On je naveo da ukoliko Upravni sud smatra da nisu pripadnici okupacionih snaga, može da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i vrati imovinu.

"Mi to nećemo učiniti", rekao je Sekulić.

"Novosti" dodaju da je zanimljivo i da se Državno pravobranilaštvo ne žali na ovakva rješenja o vraćanju imovine, ali je zato na primjer, uložilo žalbu na vraćanje sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini.

Pripadnici zloglasne nacističke SS divizije "Princ Eugen" zarobljene partizane su bez izuzetka strijeljali, uključujući i ranjenike, a u zonama borbe vršili su odmazde nad civilima.

Za samo tri dana u Sinjskoj krajini, u martu 1944. godine, ubili su 1.500 ljudi, a više stotina stradalo je u masakrima u Pivi i Aržanu 1943. godine, i selu Velika Jula 1944.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije