Ex -Yu

54 projekta vrijedna 14,3 miliona evra

54 projekta vrijedna 14,3 miliona evra
54 projekta vrijedna 14,3 miliona evra

PODGORICA - U Crnoj Gori se trenutno provode 54 projekta prekogranične saradnje, čija je ukupna vrijednost 14,3 miliona evra, pokazuje peti kvartalni Izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period januar - mart 2015. godine.

Riječ je o 15 bilateralnih projekata sa Srbijom, BiH, Hrvatskom i Albanijom, sedam transnacionalnih /Mediteranski program/ i 32 projekta u okviru IPA Jadranskog prekograničnog programa.

Prema Izvještaju, najznačajniji projekti se odnose na rekonstrukciju graničnih prelaza, kao i obuke za upravljanje Finansijama.

Za prekogranični program BiH - Crna Gora u izvještajnom periodu je ugovoren četvrti projekat koji je odobren za finansiranje u okviru tri poziva za projekte.

Projekat će provoditi nevladine organizacije, "PROI" u Sarajevu i "Preporod" u Nikšiću.

Izvještajni period su obilježile i redovne nadgledne posjete projektima koji se finansiraju u Crnoj Gori u okviru drugog poziva za projekte, kao i projektima koji su do sada ugovoreni u okviru tri poziva za projekte.

U okviru prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora, u izvještajnom periodu je završen drugi i posljednji korak evaluacije projektnih prijedloga dostavljenih u okviru trećeg poziva za projekte.

Nakon ocjene sažetaka projekata, eksterni ocjenjivači i Zajednički odbor za odabir projekata su izvršili ocjenjivanje kompletnih projektnih predloga.

Pripremljen je finalni izvještaj o evaluaciji projekata, uključujući i listu projekata koji će biti preporučeni za finansiranje i listu projekata koji će biti na rezervnoj listi, piše u Izvještaju.

U narednom izvještajnom periodu se očekuje odobravanje izvještaja od Ugovornih tijela i potpisivanje ugovora za izabrane projekte. U periodu koji izvještaj pokriva su završena tri projekta, dok će u narednom izvještajnom periodu biti završena i preostala dva projekta iz II poziva za projekte. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije