Ex -Yu

AP: U Srbiji i dalje snažna antinatovska osjećanja

AP: U Srbiji i dalje snažna antinatovska osjećanja
AP: U Srbiji i dalje snažna antinatovska osjećanja

VAŠINGTON - Američka agencija Associated press (AP) prenijela je danas da je Srbija, na 18-godišnjicu početka bombardovanja NATO-a, rekla "ne" članstvu u toj alijansi, uz ocjenu da su u Srbiji antinatovska osjećanja i dalje snažna.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, navodi AP, obećao danas da se Srbija nikada neće pridružiti NATO-u, niti bilo kojoj drugoj vojnoj alijansi i da se nikada više neće ponoviti agresija na Srbiju bez jasnog, snažnog i pobjedničkog odgovora.

Istovremeno, američka agencija prenosi da je kosovski premijer Isa Mustafa danas pozdravio intervenciju NATO-a, izrazivši "vječnu zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i drugim zemaljama koje su bile uz Kosovo u najtežim trenucima".

AP podsjeća da je NATO na današnji dan počeo 78-dnevnu vazdušnu kampanju u Srbiji i Crnoj Gori, nakon što je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević odbio dogovor kojim bi se okončale njegove oštre mjere nad separatistički nastrojenim kosovskim Albancima i civilima.

Iako je članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir i formalno stremi ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija u posljednje vrijeme jača vojnu saradnju sa Rusijom, koja se, primjećuje AP, saglasila da je snabde lovačkim avionima, tenkovima i protivvazdušnim sistemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije