Ex -Yu

Advokati se vraćaju u sudnice

Advokati se vraćaju u sudnice
Advokati se vraćaju u sudnice

BEOGRAD - Advokatura Srbije sutra nakon četiri i po mjeseca protesta počinje s radom, pošto su ispunjeni njeni zahtjevi za izmjene propisa o javnom bilježništvu i propisa o paušalnom oporezivanju advokata.

Advokati u cijeloj Srbiji, počeli su protest obustavom rada 17. septembra prošle godine tražeći izmjene propisa o javnom bilježništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smjenu ministra pravde, a njihove kolege iz Beograda obustavile su rad nedjelju dana ranije.

Poslije višemjesečnih neuspjelih pokušaja za dogovor, krajem godine stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije postigli su sporazum na osnovu kojeg je Skupština Srbije prošle sedmice po hitnom postupku izmijenila odredbe Zakona o javnom bilježništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasljeđivanju. Što se tiče pitanja poreza, zbog kojeg su beogradski advokati 15 dana štrajkovali i prošlog ljeta, Vlada Srbije je krajem godine izmijenila spornu uredbu.

Tokom protesta odloženo je oko 100.000 suđenja, veliki broj saslušanja u policiji i tužilaštvu nije mogao da bude održan, kao ni druge procesne radnje, jer advokati nisu željeli da postupaju pred državnim organima. Postupali su samo u onim slučajevima kada je to postupanje vezano za rok, kako ne bi naštetili interesu svojih klijenata.

Protest je obilježio i jedan broj isključenja iz advokatskih komora, i to onih advokata koji nisu poštovali uputstvo o postupanju, odnosno o zabrani pojavljivanja pred policijom, tužilaštvom i sudom.

Biće potrebno mnogo vremena da se suđenje dovede u normalu, ocjenjuju i advokati i sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije