Ex -Yu

Afera "Pirangata": Milanović Ceraru predložio sastanak

Afera "Pirangata": Milanović Ceraru predložio sastanak
Afera "Pirangata": Milanović Ceraru predložio sastanak

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je u petak slovenskog kolegu Miru Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred "odgovarajući međunarodni forum", nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, "imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u", saopštila je vlada.

Predsjednik hrvatske vlade predlaže da na sastanku rasprave "buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum".

Milanović je obavijestio Cerara o aktivnostima vlade i Sabora nakon što je javno objavljeno protupravno i neetično djelovanje slovenskog arbitra i agentice u arbitražnom postupku.

Podsjetio je da je "za Hrvatsku ovaj arbitražni postupak nepovratno kompromitovan" i da je "Hrvatska uvjerena da se postupak pred ovim Sudom ne može nastaviti, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu". Milanović u pismu ističe da "preduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice" i "da zajednička nastojanja Hrvatske i Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu".

Milanovićeva vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Vlada je ocijenila da je arbitražni postupak "previše kompromitovan da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", ali i poručila da tom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom".

Evropska komisija objavila je da poštuje odluku Hrvatske o povlačenju iz arbitraže, ali da ne vidi "održivu alternativu arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom".

Za nastavak arbitraže je i Ljubljana koja smatra da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama.

 Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je u petak da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo dvije susjedne države, "članice EU-a i saveznice u NATO-u", da se dogovore oko "najboljeg puta" za njegovo rješavanje.

 "Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se ovo granično pitanje konačno riješi te bismo potaknuli obje strane da, u svijetlu najnovijih događaja, nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije