Ex -Yu

Agencije o kosovskoj vojsci: Podrška SAD, protivljenje NATO

Agencije o kosovskoj vojsci: Podrška SAD, protivljenje NATO
Foto: Tanjug/AP | Agencije o kosovskoj vojsci: Podrška SAD, protivljenje NATO

PRIŠTINA - Svjetske agencije prenijele su danas vijest iz Prištine o usvajanju zakona o formiranju kosovske vojske, a italijanska Ansa navodi da su tu odluku otvoreno podržali SAD, Velika Britanija i Njemačka, dok su NATO i EU izrazili značajno protivljenje.

Britanski Rojters ukazuje da su SAD ovaj potez okarakterisale kao "istorijski", ali da ga je NATO Alijansa kritikovala.

Ansa navodi da su poslanici kosovske skupštine brzo izglasali tri zakona kojima se mijenja mandat Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) iz civilnog u vojni, bez promjene imena ovih snaga.

Odluku Prištine otvoreno su podržali SAD, Velika Britanija i Njemačka, dok su NATO i EU izrazili značajno protivljenje, uz ocjenu da sada nije odgovarajući trenutak i da bi sve trebalo da bude izvedeno uz neophodne ustavne amandmane, piše Ansa.

Rojters ističe da se sve to događa nedjelju dana nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila da bi taj potez mogao da izazove vojnu intervenciju Beograda.

Agencija naglašava da se Srbija snažno protivi ovom potezu i podsjeća da je Beograd upozorio da bi formiranje tzv. kosovske vojske moglo da destabilizuje Balkan.

Iako bi formiranje takve vojske moglo da potraje godinama, srpski političari vjeruju da taj potez ima za cilj etničko čišćenje Srba sa Kosova, napominje britanska agencija i dodaje da albanski predstavnici negiraju te optužbe.

Takođe se podsjeća da je Brnabić nedavno kazala da bi odgovor Beograda na ovaj potez Prištine mogao da bude vojna intervencija i napominje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio obilazak Kopnene zone bezbjednosti u naredna tri dana.

I ruska agencija TASS prenijela je da je parlament nepriznate republike Kosovo odobrio stvaranje vojske na sjednici, ističući da u glasanju nisu učestvovali članovi Srpske liste.

TASS prenosi i da su nakon usvajanja zakona kosovski lider Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj čestitali poslanicima i građanima Kosova.

Komandant KBS Rahman Rama rekao je danas da će "vojska služiti svim građanima i biti aktivna na cijelom Kosovu", uključujući sjeverni dio, navodi TASS.

Agencija prenosi da je Beograd veoma zabrinut zbog planova Kosova i da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiti jedinice u Kopnenoj zoni bezbjednosti.

KFOR je poslao patrole u Kosovsku Mitrovicu da paze na most preko Ibra koji povezuje srpski i albanski dio.

Podsjeća i da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su planovi Kosova o formiranju oružanih snaga u pogrešno vrijeme te da bi mogli da podriju stabilnost i naškode perspektivi članstva Kosova u NATO.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je pak saopštilo da potez kosovskih vlasti o formiranju vojske može da dovede do najtežih posljedica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu već i za bezbejdnost na cijelom Balkanu.

Ministarstvo je dodalo da Moskva očekuje da KFOR "primjeni svoj mandat i preduzme sveobuhvatne mjere kako bi neutralisao i razoružao takvu instituciju u slučaju da bude formirana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije