Ex -Yu

Albanija: Prvi put poslije 80 godina smiju da se izjasne da su Srbi

Albanija: Prvi put poslije 80 godina smiju da se izjasne da su Srbi
Albanija: Prvi put poslije 80 godina smiju da se izjasne da su Srbi

TIRANA - Delegacija Skupštine Srbije pozvala je pripadnike srpske zajednice tokom posjete Albaniji da se na popisu stanovništva u aprilu prvi put poslije više od osam decenija slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, jer će njihova brojnost umnogome odrediti status koji će u budućnosti imati.

"Rezultati popisa biće osnova i za potpisivanje Sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina između Srbije i Albanije", rekao je poslanik i zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije Aleksandar Čotrić, koji je prevodio delegaciju Srbije u Albaniji.

Delegacija parlamenta Srbije, u kojoj su bili i Zoran Nikolić i Zoran Bortić, posjetila je albanski grad Fijer u kojem se od septembra prošle godine, uz finansijsku pomoć Ministarstva za dijasporu Srbije, održava kurs srpskog jezika za više desetina polaznika, saopšteno je iz skupštinskog Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije.

Poslanici su razgovorali sa đacima i njihovim roditeljima koji su islamske vjeroispovijesti i porijeklom su iz okoline Sjenice, iz Raške oblasti, doseljeni u taj kraj dvadesetih godina prošlog vijeka.

"Oni s ponosom ističu da su srpske nacionalnosti, da je Srbija njihova matica i žele da sačuvaju svoj jezik i posle devedeset godina života u Albaniji. Deca uče iz udžbenika na ćirilici koje je izdao beogradski Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Na zgradi škole istaknuti su natpisi na srpskom i albanskom jeziku i zastave Srbije i Albanije", rekao je Čotrić.

Polaznicima kursa srpskog jezika, koji su prema uzrastu razvrstani u tri grupe, predaje profesor Zoran Hajkaja iz Skadra, a poslanici su obećali da će se založiti da najbolji polaznici posjete Srbiju i da im se na kraju nastave uruče nagrade za pokazanu marljivost i znanje.

Poslanici su razgovarali i sa liderom srpske zajednice u Fijeru Ekremom Duljevićem, koji je izrazio žaljenje što je odbijen njegov zahtjev za dobijanje državljanstva Srbije, podnesen prije dvije godine, a na sličan problem se požalio i Bledar Bašanović, predstavnik srpske manjine u Komitetu za nacionalne manjine Vlade Albanije, koji više od 14 mjeseci čeka odgovor na zahtjev da se upiše u državljane Republike Srbije.

Predstavnici Skupštine Srbije su rekli da će nastojati da se ovaj slučaj preispita kod nadležnih organa.

Poslanici su posjetili i Skadar, gdje ih je predsjednik Udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine Pavle Brajović zamolio da Srbija obezbjedi stipendije za darovite učenike i studente srpske nacionalnosti iz Albanije koji školovanje žele da nastave u matičnoj zemlji.

Poslanik Čotrić je obnovio višegodišnju inicijativu da u Skadru bude imenovan počasni konzul Srbije, što će, prema njegovim riječima, doprinijeti potpunijem zadovoljavanju potreba srpske zajednice u oblasti kulture i obrazovanja, informisanja i privredne saradnje.

Poslanici srbijanskog parlamenta i ambasador Srbije u Albaniji Miroljub Zarić položili su cvijeće u Tirani na spomenik srpskim vojnicima poginulim na tlu Albanije u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije