Ex -Yu

Ambasador Francuske u Beogradu se ponovo oglasio o rasporedu u Parizu

Ambasador Francuske u Beogradu se ponovo oglasio o rasporedu u Parizu
Foto: Tanjug | Ambasador Francuske u Beogradu se ponovo oglasio o rasporedu u Parizu

PARIZ - Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni kaže da proslavom stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata nije bilo namjere da se uvrijedi srpski narod.

On je zatražio da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate izvinjenje.

Mondoloni je tokom otvaranja izložbe "Kraj Velikog rata 1917-1918" u Istorijskom muzeju Srbije kazao da je tu priliku želio da iskoristi da govori o protokolarnoj grešci prilikom učešća predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u ceremoniji obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

"Ponavljam da nije bilo nikakve namjere da se uvrijedi predsjednik Vučić ili srpski narod. Radi se o nespretnosti koja je za žaljenje i molim predsjednika Vučića i građane za izvinjenje", kazao je Mondoloni, koji već u ponedjeljak ujutro za televiziju "Prva" uputio to izvinjenje.

On je rekao da Francuska ne zaboravlja srpske žrtve tokom Prvog svjetskog rata, da zna da je Srbija izgubila trećinu populacije tokom njega i da su se vojnici Srbije borili rame uz rame sa francuskom vojskom.

"Mi prepoznajemo značaj proboja Solunskog fronta, mi smo se zajedno 15. septembra 1918. godine krenuli u proboj, kad su se Centralne sile urušile, što je na kraju omogućilo da dođe do kraja Prvog svjetskog rata", kazao je Mondoloni.

On je dodao i da je u nedjelju u Beogradu učestvovao u cemoniji na Francuskom vojnom groblju, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i zamjenicom komandanta Kopnene Vojske Francuske, kao i brojnim francuskim vojnicima, koji dolaze iz pukova koji su nasljednici onih iz Prvog svjetskog rata.

Na svečanosti obilježavanja Dana pobjede u Parizu predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitorović i predsjednik Kosova Hašim Tači su bili bolje pozicionirani od Srbije, dok je Vučić kao predstavnik zemlje koja je pobijedila i podnijela velike žrtve u Prvom svjetskom ratu sjedio u trećem redu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se ranije zahvalio abasadoru Francuske u Srbiji Federiku Mondoloniju na izvinjenju povodom rasporeda sjedenja na obilježavanju 100 godina primirja u Prvom svjetskom ratu u Parizu i dodao da će Srbija na veličanstven način dočekati predsjednika te države Emanuela Makrona početkom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije