Ex -Yu

Ambrozija pokrila 2,5 miliona metara kvadratnih

NOVI SAD - Na području grada Novog Sada mapirano je 2,5 miliona metara kvadratnih na kojima raste ambrozija, jedna od najopasnijih alergenih biljaka na svijetu.

Mapiranje ove biljke, koja izazava opasne zdravstvene probleme kod ljudi, izvršili su novosadski Poljoprivredni i Prirodno-matematički fakultet.

Ti fakulteti čine sve da bi suzbili dalje širenje biljke, u narodu poznate i pod nazivima limundžik, opaš, parložna trava, pelenasta ambrozija, amerikanka i fazanuša.

U saopštenju ovih obrazovnih ustanova navodi se da je u prvoj fazi u gradu i okolini pokošeno oko 900.000 metara kvadratnih pod ambrozijom. U drugoj fazi planirano je košenje ambrozije na livadama i poljoprivrednom zemljištu u blizini Dunava.

Stručnjaci sa navedenih fakulteta upozoravaju da je važno pokositi ambroziju prije cvjetanja da bi se suzbila njena regeneracija.

Velike količine padavina i niska temperatura za ovo doba godine uslovile su da ambrozija u Novom Sadu nikne kasnije.

Velika vlažnost zemljišta omogućila je, međutim, brzo nicanje nove ambrozije, pa i na mjestima u gradu gdje je prošlih godina nije bilo.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 odsto ljudi, a od svih polenskih alergija ambrozija je uzročnik u 50 do 60 odsto slučajeva.

Otežano disanje, pojačana sekrecija i kašalj osnovni su oblici alergije koja u nekim situacijama može preći i u astmatične napade.

Kod najosjetljivijih osoba osam do 20 polenovih zrna u jednom metru kubnom vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije proizvodi jedan do osam milijardi polenovih zrna.

Ambrozija ne izaziva samo reakcije kod ljudi, već i kod životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije