Ex -Yu

Amerika od Hrvatske traži da nadgleda bezbjednosno stanje u BiH

Amerika od Hrvatske traži da nadgleda bezbjednosno stanje u BiH
Amerika od Hrvatske traži da nadgleda bezbjednosno stanje u BiH

ZAGREB- Glavna tema razgovora na summitu čelnika jugoistočne Evrope u Zagrebu biće jačanje institucija država regije u borbi protiv vjerske radikalizacije.

To se prije svega odnosi na jačanje policijskih i obavještajnih kapaciteta država u regiji te jačanje legitimnih vjerskih zajednica u BiH, Srbiji i Makedoniji, piše, između ostalog, ostalo Jutarnji list.

Prema riječima sagovornika tog lista, razgovaraće se o tzv. hrvatskom modelu međucivilizacijskog dijaloga i odnosa s vjerskim zajednicama. Konkretno, kako primijeniti hrvatski model odnosa države i islamske zajednice. Naime, dijalog i izuzetnu suradnju s državnim institucijama predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj navode kao primjer kako bi se država i društvo trebali odnositi prema islamskoj zajednici.

Sagovornici lista naglašavaju da u tom kontekstu Islamska zajednica u BiH nije problematična. Uostalom, nakon napada u Parizu i Sarajevu upravo je ona osudila te događaje. Prema pisanju tog lista, problem su radikalne struje u islamskoj zajednici u Srbiji, odnosno Sandžaku i Makedoniji.

Prema svim obavještajnim podacima, upravo je Sandžak jedno o važnijih sjedišta regrutacije islamskih boraca koji odlaze u redove IS-a u Siriju i Irak. Osim toga, u tamošnjoj islamskoj zajednici veliki je broj radikalnih imama koji pozivaju na borbu protiv tekovina zapadne civilizacije, navodi Jutarnji list.

List piše da je Hrvatskoj američka administracija namijenila posebnu ulogu kao najpouzdanijem savezniku u ovom dijelu Evrope s koji je ostvarena izuzetno dobra vojna suradnja.

„Doprinos Hrvatske u borbi protiv terorizma je značajan, iako često nevidljiv, a to se od Hrvatske očekuje i ubuduće. Uloga njenih službi i nadalje će biti nadzor stanja u BiH i bliska saradnja s obavještajnim službama u toj zemlji“, ističe se u današnjem izdanju Jutarnjeg lista. 

(NN/depo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije