Ex -Yu

Amerika od nove vlade Srbije traži kooperativnost u vezi sa Kosovom

Amerika od nove vlade Srbije traži kooperativnost u vezi sa Kosovom
Amerika od nove vlade Srbije traži kooperativnost u vezi sa Kosovom

BEOGRAD - Amerikanci od mandatara Ivice Dačića žele jasne garancije da će buduća vlada Srbije biti „kooperativna“ u vezi s Kosovom, kao i da će ekonomski interesi SAD u Srbiji biti zaštićeni pred očekivanim snaženjem ruskog uticaja u slučaju da na vlast dođe koalicija SNS-SPS-URS, piše list "Danas".

To je osnovni razlog za, široj javnosti potpuno neočekivanu, posjetu Beogradu zvaničnika Stejt departmenta Filipa Rikera, koja dolazi usred međustranačkih pregovora o novoj vladi, svega nekoliko dana nakon što je lider socijalista Ivica Dačić dobio mandat za njeno formiranje.

Riker ostaje u Beogradu puna tri dana, provešće u Srbiji i američki nacionalni praznik Dan nezavisnosti, a potom u dvodnevnu posjetu stiže i njegov šef Filip Gordon.

Diplomatski izvori lista „Danas“ kažu da je cilj Rikerovog boravka u Beogradu, prije svega, „prikupljanje činjenica“ o planovima nove vlade u vezi s Kosovom, ekonomijom i reformama, te prenošenje nekih jasnih principa SAD.

Na osnovu tih razgovora, Gordon bi liderima političkih stranaka, u nedjelju i ponedjeljak, trebalo da saopšti konačne stavove Amerike u vezi s novom srpskom vladom.

„Ovo jeste vrsta pritiska na Dačića“, saglasni su sagovornici „Danasa“, koji međutim nisu jedinstveni u ocjenama da li Amerika zaista ne želi lidera SPS-a na čelu vlade i zagovara veliku koaliciju Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke (DS).

Sagovornici „Danasa“ ističu da Amerikanci žele vladu koja će ići onim putem za koji oni smatraju da je pravi, a da (još) nisu uvjereni da bi se koalicija SNS-SPS-URS tako ponašala, prije svega zbog Dačićeve bliskosti s Moskvom i navodnih obećanja koja je dao Rusima oko njihovih poslovnih interesa u Srbiji.

„Glavna stvar je nepoverenje Amerikanaca u Dačića, dok su sa DS kako-tako već sarađivali“, rekli su izvori lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije