Ex -Yu

Amerika upozorila na ekstremni islamizam na Kosovu

Amerika upozorila na ekstremni islamizam na Kosovu
Amerika upozorila na ekstremni islamizam na Kosovu

PRIŠTINA - Biro za diplomatsku bezbjednost američkog Stejt departmenta izdao saopštenje u kome poziva američke građane na Kosovu da budu oprezni tokom Vaskrsa, upozoravajući na opasnost od ekstremnog islamizma.

Saopštenje se zasniva na informacijama koje posjeduje američka ambasada u Prištini, a koje se odnose na prijetnje pravoslavnim vjerskim objektima na Kosovu.

Ovo je prvi put da jedna američka organizacija upućuje ovakav poziv američkim građanima na Kosovu uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika kao što je Vaksrs, i da je aluzija više nego jasna svima onima koji prate "evoluciju i involviranje" nekih segmenata kosovskog društva.

Sličnim saopštenjem ove interne vladine organizacije - Konsultativnog saveta za bezbjednost van SAD, u februaru je takođe savjetovana američkim građanima opreznost i skretana im je pažnja na "rast ekstremnog islamizma na Kosovu, a posebno van Prištine".

Vaskrs ima izuzetnu važnost za hrišćansku zajednicu i katoličku i pravoslavnu, i očekuje se da u njihovim vjerskim objektima bude znatno više ljudi nego obično, navodi Biro za diplomatsku bezbednost.

"Imajući u vidu povremene prijetnje vjerskim objaktima na Kosovu, posebno najpoznatijim crkvama u urbanim centrima, američka ambasada želi da skrene pažnju svim američkim građanima na Kosovu da budu oprezni i da kosovskoj policiji javljaju o svakoj sumnjivoj aktivnosti", kaže se u preporuci Saveta američkim građanima koji su na Kosovu ili planiraju da tamo putuju ovih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije