Ex -Yu

Amerikanci i Britanci traže rjeđe sjednice o Kosovu u UN

Amerikanci i Britanci traže rjeđe sjednice o Kosovu u UN
Amerikanci i Britanci traže rjeđe sjednice o Kosovu u UN

NJUJORK - Diplomatski predstavnici SAD i Velike Britanije zatražili su u SB UN da se izvještaji o stanju na Kosovu podnose, umjesto na svaka tri, na šest mjeseci.

Savjet bezbjednosti bi, kako su naveli, trebalo da se "bavi važnijim pitanjima".

Predstavnica SAD u Savjetu bezbjednosti UN Mišel Sizon rekla je da Vašington poziva rukovodstva Beograda i Prištine da se posvete dijalogu bez odlaganja i primjene postignute sporazume.

"Tempo normalizacije donekle je usporen. Pozivamo obje strane da ubrzaju stvari i primijenju postignute sporazume", rekla je ona.

Američka ambasadorka je rekla da je UNMIK uglavnom ispunio svoj mandat i založila se da se period podnošenja izvještaja produži sa tri na šest mjeseci jer, kako je rekla, Kosovo postaje "napredna država, integrisana u međunarodnu zajednicu".

Ona je podsjetila na poruke potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena tokom nedavne posjete Beogradu i Prištini.

Sizonova je pozvala zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine i založila se za članstvo Kosova u UN, jer smatra da bi to bilo dobro "za Kosovo, za međunarodnu organizaciju" i da je "neminovno".

Britanski predstavnik u Savjetu bezbjednosti UN rekao je da se Kosovo i danas suočava sa izazovima i da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju, zbog čega je potrebno u njega unijeti novu energiju.

Ocijenjujući da su, prema dosadašnjim izvještajima, incidenti na Kosovu "niskog nivoa", on je pozvao na smanjenje broja sjednica i broja izvještaja o Kosovu, da bi Savjet bezbjednosti mogao da se bavi, kako je rekao, "važnijim pitanjima".

Pominjući događaje u Siriji i na Korejskom poluostrvu, britanski ambasador je rekao da u Savjetu bezbjednosti "ove nedjelje opet debatujemo o pitanjima koja ne treba da budu na dnevnom redu".

On tvrdi da je prošla era kada je u pitanje dovođena nezavisnosti Kosova a, kako je rekao, sa zlatnom medaljom Majlinde Keljmendi na olimpijskim igrama, pred Kosovom je "nova zlatna era".

S druge strane, kineski predstavnik je rekao da Peking razume legitimnu brigu Srbije za Kosovo i naglasio da rezolucija 1244 SB UN predstavlja osnovu za rješenje.

Rješenje se mora naći kroz dijalog i u okviru relevantnih rezolucija UN, rekao je on i dodao da Kina podržava Vladu Srbije u tome.

"Nadamo se da će obje strane naći trajno rješenje u korist mira u regionu", istakao je kineski predstavnik.

On je izrazio očekivanje da će UNMIK, Euleks i Kfor odigrati konstruktivnu ulogu u tom rješenju.

Japanski predstavnik je izrazio uvjerenje da će zlatna medalja Keljmendijeve u Riju poslati "poruku nade za narod Kosova".

On je, međutim, rekao da posljednji izvještaj UNMIK ostavlja utisak da Kosovo "još nije kvalifikovano za medalju u izgradnji institucija".

Prema njegovim riječima, incidenti pokazuju da nije pokazan očekivani napredak u odnosima Beograda i Prištine.

Znamo da je potrebno više napora da se riješi konflikt nego da se spriječi, rekao je japanski predstavnik, koji smatra da Kosovo treba da bude dobar primjer i presedan.

On je napomenuo da je, generalno gledano, poslije sukoba društvo devastirano - tu su nasilje, korupcija, nema povratka protjeranih kućama.

U sjedištu Ujedinjenih nacija završena je sjednica Savjeta bezbjednosti na kojoj se diskutovalo o najnovijem izvještaju generalnog sekretara UN o Kosovu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na sjednici SB UN da predstavnici Prištine iznose grube neistine i laži pred tim tijelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije