Ex -Yu

Amfilohije: Fakultet za crnogorski jezik - prekid duhovnog bića Crne Gore

Amfilohije: Fakultet za crnogorski jezik - prekid duhovnog bića Crne Gore
Amfilohije: Fakultet za crnogorski jezik - prekid duhovnog bića Crne Gore

CETINJE - Osnivanje fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju predstavlja prekid kontinuiranog istorijskog, duhovnog, prosvjetnog i jezičkog bića Crne Gore, smatra Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Otvaranje fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, prestonom gradu Crne Gore, gdje se od vremena Crnojevića učio srpski jezik, predstavlja prekid kontinuiteta istorijskog, duhovnog, prosvjetnog i jezičkog bića Crne Gore", rekao je vladika Amfilohije.

On je za crnogorski "Dan" poručio da treba imati u vidu da su promjene koje se događaju u kulturi, jeziku i prosvjeti Crne Gore zasnovane na okupaciji u vrijeme Prvog svjetskog rata.

"Protiv prava i pravde, taj po nazivu novokomponovi jezik /crnogorski jezik/ uveden je nasilno u Ustav Crne Gore, a ako dolazi do takvih sudbinski radikalnih promjena, onda to treba da bude iz glave cijelog naroda", rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se početkom ovog vijeka dogodio ideološki projekat vlasti koji podrazumijeva prekid pamćenja da je sva civilizacija i desetovjekovna kultura Crne Gore pisana ćirilicom, na srpskom jeziku.

"Takvo je i pitanje fakulteta crnogorskog jezika i književnosti. On je tu, postoji sa `čirgilicom`, kako je ja zovem, novom azbukom koja prekida kontinuitet istorijskog, duhovnog, prosvjetnog i jezičkog bića Crne Gore. Pa, neka im bude nazdravlje", rekao je mitropolit Amfilohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije