Ex -Yu

Amfilohije: Srbiji i Crnoj Gori treba ministarstvo vjera

Amfilohije: Srbiji i Crnoj Gori treba ministarstvo vjera
Amfilohije: Srbiji i Crnoj Gori treba ministarstvo vjera

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije nada se da će Vlada i Skupština Srbije još jednom razmotriti odluku da se ukine ministarstvo vjera i umjesto njega formira državna kancelarija za vjere.

Mitropolit Amfilohije je za podgoričku "Atlas" televiziju izjavio da smatram da nije dobro da se ukida to ministarstvo kao što nije dobro što je u Crnoj Gori ukinuto takvo ministarstvo.

On kaže da se odluka o ukidanju Ministartva vjera može negativno odraziti i na finansijsku stranu crkvenog života s obzirom da je to ministarstvo novčano pomagalo crkve i bogoslovsku školu u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije objašnjava da je to ministarstvo pomagalo Finansijski i crkve u Crnoj Gori kao što je Hram Isusovog Vaskrsenja i Hram Svetog Jovana Vladimira, kao i bogoslovsku školu, jer Ministarstvo prosvjete u Crnoj Gori , kako je rekao, još nije pokazalo interesovanje za vjerske škole.

On dodaje da se nada da država Srbija, i ukoliko se i promijeni naziv ustanove koja će brinuti o vjerskim zajednicama, neće zaboraviti na crkve.

“Tu će i doći do određenih posljedica koje se mogu i negativno odraziti i na tu stranu našeg crkvenog i prosvetnog života”, dodaje Amfilohije.

Nakon sastanka sa predstavnicima vjerskih zajednica u Srbiji, mandatar za sastav nove Vlade Ivica Dačić rekao je u petak da postoji tendencija da se broj ministarstava u Vladi smanji i da bi umjesto Ministartva vjera trebalo Formirati kancelariju za vjere.

Komentarišući činjenicu da su poslanici odbili da raspravljaju o zakonu o obnovi kapele vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša, Amfilohije kaže da ima saznanje da je riječ o privremenoj odluci.

On smatra da treba ispoštovati posljednju volju crnogorskog vladara, tako što će se kapela izgraditi između tunela i mauzoleja.

“Prilika je ovog pokoljenja da ona skine taj grijeh sa Crne Gore prema Njegošu, da se vrati crkva, da se vrati Njegoš, po šesti put mu pretresamo kosti, da se vrati na svoje mjesto i da kad se neko penje na Lovćen prvo što će da ga sreta je Njegoš, njegov grob, i njegova crkvica, crkvica Svetog Petra Cetinjskog, a onda i mauzolej je tu”, navodi Amfilohije.

Poslanici u skupštini su prije četiri dana sa 37 glasova protiv odbili da glasaju o ovom predlogu koji je inicirao poslanik NOVE Emolo Labudović. Labudović je u obrazloženju naveo da je zakon predložio uoči 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije