Ex -Yu

"Amnesti": Osnivanje Specijalnog suda, važan korak ka pravdi

"Amnesti": Osnivanje Specijalnog suda, važan korak ka pravdi
"Amnesti": Osnivanje Specijalnog suda, važan korak ka pravdi

LONDON - Međunarodna organizacija za ljudska prava "Amnesti internešenel" (AI) pozdravila je odluku kosovskog parlamenta o formiranju Specijalnog suda, koji će se baviti zločinima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao "važan korak ka pravdi" za porodice Srba otetih na Kosovu.

"AI pozdravlja ovaj važan korak ka pravdi za porodice, kako se procjenjuje, 400 kosovskih Srba za koje se vjeruje da ih je otela OVK, da bi potom bili prebačeni u Albaniju, gdje se sumnja da su ubijeni", navodi AI.

U saopštenju stoji da će Specijalni sud suditi za zločine i ozbiljna kršenja ljudskih prava koje je počinila OVK, uključujući njene istaknute članove.

Ovi zločini izvorno su iznijeti u izvještaju švajcarskog senatora Dika Martija upućenom 2010. Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, a optužnice će biti zasnovane na istragama Specijalne istražne grupe (SITF) koju je je Evropska unija formirala 2011, dodaje se u saopštenju.

"Bila je to prva sveobuhvatna istraga na Kosovu o otmicama nestalih Srba", ističe AI.

AI navodi da se osnivanje suda, koji će suditi samo osumnjičenim za otmice i ubistva Srba na Kosovu i navodnu trgovinu organima, "i dalje doživljava u širokim slojevima društva na Kosovu kao pristrasno" i u tom smislu ponavlja poziv srpskim vlastima da se postaraju da "odgovorni za nestanak kosovskih Albanaca tokom oružanih sukoba 1998 - 1999, takođe, budu privedeni pravdi".

"AI je uporno pozivala domaće, kao i međunarodne činioce na Kosovu, da se istraže otmice Srba, Roma i pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu neposredno po okončanju konflikta 1998 - 1999", stoji u saopštenju.

Ova organizacija smatra da su "otmice koje su počinjene nakon juna 1999. bile dio široko rasprostranjenog i sistematskog napada na civilnu populaciju i kao takve treba da budu procesuirane kao zločini protiv čoviečnosti".

"AI smatra da bi Specijalni sud mogao da bude najbolja mogućnost za žrtve, koje uključuju rođake nestalih, da dobiju pravdu, istinu i reparaciju. Međunarodna zajednica, međutim, mora da podrži sud kako bi obezbijedila da se suđenja odvijaju u skladu sa međunarodnim pravom. To podrazumnijeva obezbjeđivanje da je sud u potpunosti opremljen da okonča svoj mandat", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije