Ex -Yu

Analitičar smijenjen zbog kritike referenduma o nezavisnosti

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović smijenio je svog glavnog analitičara Dejana Jovića zbog njegove tvrdnje da je referendum o nezavisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

Jović je u časopisu za politologiju fakulteta Političkih nauka "Politička misao" ocjenio da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006, bili vrlo neliberalni.

"Možda su bili 'demokratični',  ako se pod 'demokratijom' podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje", napisao je Jović.

On je naveo da "nije bilo dovoljno slobode da bi svako bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći  ono šta misli".

"Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti", objasnio je Jović u komentaru pod naslovom "Samo u mitovima svaki narod želi državu, a u  stvarnosti – ne".

Josipović je odluku da smijeni Jovića obrazložio stavom da se "duboko ne slaže sa tom izjavom".

"Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića", rekao je Josipović novinarima.

Opozicioni HDZ  podržao je Josipovićev potez, uz opasku da je  smijenio Jovića samo zato što se bliže predsjedničkih izbori pa mu ovakvi stavovi umanjuju šanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije