Ex -Yu

Anđelković: Odluka o Šešelju planirana zamka

Anđelković: Odluka o Šešelju planirana zamka
Anđelković: Odluka o Šešelju planirana zamka

BEOGRAD - Odluka Haškog tribunala o vraćanju Vojislava Šešelja u pritvor je "planirana zamka" i predstavlja ozbiljan udar na Srbiju, na premijera Aleksandra Vučića i srpske nacionalne interese, izjavio je Srni politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

Anđelković je ocijenio da ovakva odluka pokazuje do koje je mjere Haški tribunal politički instrumentalizovan i da "nije nikakav sud, nego geopolitičko sredstvo". 

"Evropski centri moći evidentno žele da potpuno pokore Srbiju, da se Srbija distancira od Rusije i uvede sankcije, prihvati nezavisnost Kosova i da asistira udarima na Republiku Srpsku", izjavio je Anđelković. 

On smatra da je Srbija "gađana" takvom odlukom, pošto zvanični Beograd nije spreman da radi takve stvari.

"Pošto je u najnovijim susretima sa /visokim predstavnikom EU Federikom/ Mogerini, premijer Vučić iskazao nezadovoljstvo mnogim potezima Brisela, odnosno nespremnost Srbije da se odrekne svojih interesa, uslijedila je odmah reakcija - odmah su Beograd, Vlada Srbije i Vučić targetirani i `gađani` odlukom da se zatraži vraćanje Šešelja", rekao je Anđelković. 

On je ocijenio da odluka Haškog tribunala ima za cilj da izazove pad rejtinga Vlade i nemire u Srbiji, ukoliko bi Vlada prihvatila da pomaže realizaciju odluke, a ako ne bi prihvatila, onda da se Srbija nađe pod velikim pritiskom EU.

Anđelković je istakao da Srbija ne bi smjela da popusti, te naveo da je Šešelj bez ikakvog osnova odveden u Hag, gdje je držan 10 godina.

"Onda kada nisu znali šta će s njim, vratili su ga u Beograd, a da nisu tražili dogovor sa Beogradom, a sada žele da Vlada Srbije omogući vraćanje Šešelja", dodao je Anđelković. 

Prema njegovim riječima, u pitanju je od starta planirana zamka da bi se Srbija našla pod velikim pritiscima, a na takve pritiske Srbija ne bi smjela da odgovori popuštanjem, već samo jasnim i čvrstim stavom. 

"Taj stav mora da bude takav: Šešelj je došao bez dogovora sa Vladom Srbije, Vlada pozdravlja njegovo vraćanje, ali neka Tribunal vidi šta će, jer se od Srbije ne može očekivati da se ona meša u celu stvar", zaključio je Anđelković. 

Apelaciono vijeće Haškog tribunala zatražilo je danas od Sudskog vijeća da odmah poništi odluku o privremenom oslobađanju predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i naredi da se on vrati u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije