Ex -Yu

Andriji Draškoviću bjekstvo iz Splita sugerisali advokati

Andriji Draškoviću bjekstvo iz Splita sugerisali advokati
Andriji Draškoviću bjekstvo iz Splita sugerisali advokati

BEOGRAD - Srpski biznismen Andrija Drašković po savjetu svog advokatskog tima pobjegao je iz Splita da ne bi bio izručen Belgiji koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu albanskog emigranta Envera Hadrija 1990. godine, jer bi mu u belgijskom pritvoru bio ugrožen život, saopštio je večeras Draškovićev dugogodišnji branilac Veljko Delibašić.

Advokat je takođe u pisanoj izjavi za medije potvrdio da se Drašković trenutno nalazi u Srbiji i apelovao na domaće organe da zaštite njegova osnovna ljudska prava, za koja tvrdi da su povrijeđena hajkom koju porodica Hadri vodi u Belgiji.

Delibašić je dalje ukazao da protiv njegovog klijenta nije podignuta optužnica za ubistvo Envera Hadrija i da je potjernica raspisana, jer, navodno, državni organi Belgije ne znaju gdje je i ne mogu da stupe s njim u kontakt.

"To nije istina, jer su upravo predstavnici belgijskog pravosuđa, odnosno istražni organi saslušali Andriju Draškovića 2007. u Italiji. Odmah po povratku iz Italije u Beograd, 2007, Andrija Drašković i njegovi advokati obavestili su sud u Belgiji da on živi u Beogradu i naveli tačnu adresu na koju mogu da mu dostave pozive i podneske, kao i adresu njegovih advokata preko kojih mogu u svako doba da stupe u kontakt s njim", naveo je Delibašić.

On je dodao da je na svim ročištima koja su se održala u Belgiji bio prisutan i aktivno učestvovao neko iz advokatskog tima Draškovića.

Advokat je takođe podsjetio da je Drašković kao "apsolutno nevin čovek", odmah po hapšenju u Splitu, dao saglasnost da bude izručen Belgiji, jer je, kako je naveo njegov branilac, upravo njegov interes da se utvrdi prava istina.

Dok je u Splitu čekao da stigne neophodna dokumentacija, advokatski tim Andrije Draškovića došao je do podataka da bi mu u belgijskom pritvoru bilo ugroženo pravo na život, da porodica Envera Hadrija, u dosluhu sa nevladinom organizacijom Krik i jednim brojem novinara, priprema medijsku hajku na Draškovića, kao uvertiru za njegovo nezakonito hapšenje, a zatim i njegovo izručenje Belgiji.

Delibašić je napomenuo da se Drašković danas nalazi u Srbiji, kao i da njegovo izručenje izričito zabranjuje Ustav Srbije.

Dalji razlozi zbog kojih je sugerisano da se vrati u Srbiju je to što je je zbog istog događaja u Belgiji u pritvoru bio Veselin - Vesko Vukotić pune tri godine, a da čak ni optužnica nije podignuta protiv njega.

Vukotiću je zbog toga zdravlje ozbiljno narušeno kao direktna posljedica torture koja se u pritvoru sprovodila nad njim, a isto se očekuje i za Draškovića, naveo je njegov advokat.

Delibašić je dodao da državni organi Belgije svoju represiju vrše u dogovoru sa zemljama iz okruženja.

"Na osnovu ovakvih informacija advokatski tim je sugerisao Andriji Draškoviću da promeni svoju odluku i da iz Splita ne ide u Belgiju, kako bi pre svega zaštitio sopstveni život, koji bi mu u pritvoru bio ugrožen", napominje se u saopštenju.

Zbog toga, kako se navodi dalje, advokatski tim Draškovića zahtijeva od svih državnih organa Srbije da, kao i sve svoje državljane, zaštiti i Andriju Draškovića, što su dužni da urade po Ustavu Republike Srbije, odnosno da zaštite osnovna ljudska prava svog državljanina, koja u ovom slučaju nisu samo ugrožena već i drastično povrijeđena, a postoji i očigledna zla namjera da se ta prava i dalje povređuju.

Drašković je 15. jula umakao hrvatskom pravosuđu koje je sutradan namjeravalo da ga izruči Belgiji.

Zbog toga je na snazi ponovo evropski nalog za njegovo hapšenje, na osnovu koga je Drašković i uhapšen u junu tokom kontrole na aerodromu u Splitu, splitski sud je prisvojio kauciju od 100.000 evra koja mu je određena da bi izručenje čekao na slobodi.

Evropski nalog za hapšenje nema dejstvo u Srbiji jer ona nije članica EU.

Albanski emigrant Enver Hardi, koji je likvidiran u Briselu u februaru 1990. godine, bio je predsjednik Pokreta za ljudska prava.

Smatra se da se radi o jednom od posljednjih ubistava jugoslovenske UDBA, odnosno SDB-a.

Dosad su se kao izvršitelji atentata spominjali Andrija Lakonić, Veselin Vukotić i Darko Ašanin, pripadnici beogradskog podzemlja.

Drašković je prije dvije godine u Srbiji izdržao kaznu zatvora zbog ubistva Zorana Plećića u beogradskom restoranu "Knez" 2000. godine. Bio je osuđen na 10 godina zatvora ali mu je amnestijom kazna bila umanjena za četvrtinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije