Ex -Yu

Antonić: Srbija godišnje gubi 35.000 stanovnika

BEOGRAD - Srpsko društvo ne uspijeva da obezbijedi demografsku obnovu, a svake godine Srbija, zbog negativnog prirodnog priraštaja, gubi oko 35.000 stanovika, tako da će, ako se nešto ne promijeni, 2050. godine imati dva miliona stanovnika manje - ocijenio je sociolog Slobodan Antonić.

"Ideal modernog Srbina su tri televizora, dva psa i jedno dete", ističe Antonić u autorskom tekstu za "Večernje novosti", navodeći da je potrebno da srpsko društvo promijeni stil života i nerealna materijalna očekivanja, ako želi više djece. 

Antonić napominje da Srbiju svake godine napusti oko 15.000 ljudi, te da je u posljednjih 10 godina "izgubila" 500.000 ljudi, a  u narednih 10 godina, gotovo je izvjesno, da će izgubiti isto toliko stanovnika. 

On navodi da je u Srbiji manje djece nego starih, da gotovo stvaka treća porodica nema djecu, kao i da je za prosto obnavljanje stanovništva potrebno 2,1 dijete, a trenutno je prosječan broj po ženi 1,4 rođene djece. 

Antonijević kaže da razlozi demografske implozije nisu isključivo materijalni, nego su većim dijelom kulturni, odnosno riječ je o raskoraku između kulturom uspostavljenih socijalnih aspiracija i realnog standarda. 

"Stvorena su nova normativna očekivanja u vezi sa materijalnim pretpostavkama, imovinom, prihodima, koje treba dostići da bi se imala deca", navodi on i dodaje da je takav kulturni model napravljen po ugledu na bogata zapadna društva i nametnuti potrošački stil života. 

I dok pojedinac ne mora da ima djecu, društvo ih, kako ističe Antonić, mora imati, a pošto su mali izgledi da se materijalna realnost srpskog društva može brzo i značajno popraviti, drugo rješenje za srpsko društvo je da promijeni "statusna očekivanja" vezana za stil života. 

"To uključuje i snižavanje pojedinih potrošačkih i hedonističkih aspiracija, prije svega onih koji se tiču materijalnih pretpostavki i statusnih simbola vezanih za roditeljstvo. Naravno, za to je potrebna promena u elementima dominantnog kulturnog modela. Tu promenu može inicirati, pa i velikim delom izvesti, upravo elita", smatra Antonić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije