Ex -Yu

Apel za hitno puštanje Šešelja na slobodu

Apel za hitno puštanje Šešelja na slobodu
Apel za hitno puštanje Šešelja na slobodu

BEOGRAD - Komitet za odbranu Vojislava Šešelja i Srpska radikalna stranka /SRS/ zatražili su od ambasada stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN prijateljsku pomoć za hitno i bezuslovno puštanje na slobodu Šešelja iz Haškog tribunala.

"Nakon 12 godina kršenja svih osnovnih ljudskih i procesnih prava Vojislava Šešelja, za njegovo duboko narušeno zdravlje postoji samo jedan lek - taj lek je sloboda! Zato vas molimo da nam pomognete da sprečimo torturu koja će neizostavno rezultirati ubistvom Šešelja u Pritvorskoj jedinici UN u Ševeningenu", ističe se u upućenom apelu.

Komitet i SRS navode da se ćutanjem i neizvršavanjem obaveze nadzora nad radom Haškog tribunala, Savjet bezbjednosti UN prećutno saglašava sa očiglednom torturom koja se sprovodi nad Šešeljem.

"Pozivamo vas da kao prijateljska i zemlja stalna članica Saveta bezbednosti UN iskoristite ovlašćenja i resurse koja imate na raspolaganju kako bi Šešelj bio odmah i bezuslovno pušten na slobodu i adekvatno lečenje", ističe se u apelu.

Potpisnici ocjenjuju da se kao rezultat i zbog svih aspekata postupka koji Haški tribunal vodi protiv Šešelja, nameće samo jedan zaključak – "da cilj Haškog tribunala nije donošenje presude i zadovoljenje međunarodne pravde, već sudsko ubistvo Šešelja".

Komitet i radikali su pismom obavijestili ambasade o alarmantnom zdravstvenom stanju Šešelja i zamolili za prijem delegacije SRS, koja bi objasnila detalje i motive ovakvog obraćanja.

U apelu za bezuslovno puštanje na slobodu Šešelja podsjeća se da je lider radikala u haškom pritvoru od 24. februara 2003. godine prema optužnici za ratne zločine, iako nije bio dio vlasti, nego opozicionar i ističe da se Šešelju sudi u Hagu zbog njegove ideologije i zapaljivih govora, koji se tumače kao "govor mržnje".

U apelu se ocjenjuje da je Šešelj punih 12 godina u pritvoru kao politički zatvorenik, jer je srpski nacionalni lider i najveći antiglobalista i protivnik učlanjenja Srbije u EU i da je to pravi razlog zbog koga se nad njim u Haškom tribunalu sprovodi tortura pod okriljem UN.

Potpisnici ističu da je Šešelj 24. februara 2003. godine došao u Hag kao zdrava osoba sa 47 godina života, a danas ima 60 godina i zdravlje mu je teško oštećeno.

Tokom 12 godina pritvora Šešelj je više puta operisan zbog problema sa srcem, a 2013. zbog tumora debelog crijeva, stavljanjem u nehumane uslove uskraćeno mu je pravo da prima propisanu hemoterapiju, a sada mu je otkrivena metastaza karcinoma na jetri, navodi se u apelu i dodaje da je Šešelj blagovremeno upozoravao na sve svoje zdravstvene probleme nadležne u Pritvorskoj jedinici, ali da je adekvatna i blagovremena njega uvijek izostajala.

U apelu se napominje da je, nakon pokušaja da mu se nametne advokat, suđenje Šešelju počelo 2007. godine, a završeno u martu 2012. godine, dok je izricanje prvostepene presude odgođeno na neodređeno vrijeme.

Kao primjer apsurdnog pritvora Šešelja, navodi se da je od 4.256 dana, koliko je Šešelj do oktobra ove godine proveo u pritvoru, bilo samo 175 dana za suđenje, što znači da je zbog suđenja kraćeg od šest mjeseci, Šešelj proveo u pritvoru 12 godina.

"Svima je jasno da bi Šešelj odavno bio osuđen da je kojim slučajem odgovoran za bilo šta što mu se optužnicom stavlja na teret", navodi se u apelu i napominje da za Šešelja nije važila pretpostavka nevinosti, a pritvor je pretvoren u kaznu zatvora neograničenog trajanja, bez ikakve naznake da bi presuda mogla biti ikada donesena.

Komitet i SRS navode da od suđenja Šešelju u svijetu ne postoji gori primjer kršenja osnovnih ljudksih i procesnih prava u pogledu suđenja u razumnom roku, dužine pritvora i prava na fer i pravično suđenje, posebno kada se uzme u obzir da je Haški tribunal sud pod okriljem UN.

U apelu se podsjeća na izjavu bivšeg haškog tužioca Karle del Ponte da je protiv Šešelja podigla politički motivisanu optužnicu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije